Wetenschappers van het KITLV zijn op de Bovenwindse eilanden om hun onderzoeksresultaten aan de inwoners bekend te maken - beeld: KITLV

Wetenschappers van het KITLV zijn op de Bovenwindse eilanden om hun onderzoeksresultaten aan de inwoners bekend te maken – beeld: KITLV

HILVERSUM – De presentatie van het politieke opinieonderzoek dat op Sint Maarten is gehouden, wordt nu noodgedwongen afgelast. De wetenschappers in Leiden hebben sterke aanwijzingen dat interviewers op het eiland met de gegevens hebben gefraudeerd.

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) is bezig met een aantal wetenschappelijk onderzoeken in de zes Caribische rijksdelen. Eind 2015 is op alle eilanden naar de meningen van inwoners gevraagd, over de politieke situatie op hun eiland.

John Samson in gesprek met Wouter Veenendaal

De opiniepeiling van Sint Maarten moet als verloren beschouwd worden. Een aanvullend interview heeft weinig zin, omdat de peilingen op alle eilanden tegelijk gehouden moeten worden, vertelt Wouter Veenendaal. De wetenschappers gaan de komende tijd bewijzen verzamelen om over de vermeende fraude te publiceren. Ze balen enorm van het incident, ook omdat het bijna 20 jaar geleden is dat er zo’n omvangrijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan.

Presentatie
De onderzoeksresultaten van de andere Bovenwindse eilanden worden wel bekendgemaakt. Inwoners van Saba horen donderdag wat hun gemeenschap van de lokale politiek en de gemeente-status vindt. Op  25 januari zijn de Statianen aan de beurt. Later dit jaar worden worden de onderzoeksresultaten van Aruba, Bonaire en Curaçao bekendgemaakt.

Door John Samson