Otmar Arroyo (r) blokkeert samen met zijn lotgenoten de ingang van het Dok | Foto: Dick Drayer

Otmar Arroyo (r) blokkeert samen met zijn lotgenoten de ingang van het Dok | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Een klein deel van 350 dokwerkers heeft dinsdagochtend kort de ingang bezet van de Curaçaose Droogdok Maatschappij (CDM). Zij zijn boos dat na jaren juridische gevecht ze nog geen schadevergoeding hebben gekregen. Die was toegewezen in 2011.

Otmar Arroyo stond in 1993 in eens op straat. Ontslagen door het Dok. De volgende dag kon hij weer terug, maar dan als uitzendwerker. Dat kostte hem twee gulden per uur aan loon. Vakantiegeld was weg, de kerstbonus kon hij vergeten. Ook moest hij de meest gevaarlijke klusjes doen, die niet aan personeel in vaste dienst werd overgelaten. 350 collega’s overkwamen hetzelfde lot.

Dick Drayer was vanochtend vroeg bij het Dok en maakte deze reportage

Regeling
In 2011 is de overheid onder druk van juridische stappen een regeling aangegaan met de dokwerkers. Afgesproken werd dat een bedrag van ongeveer zeven miljoen gulden zou worden vrijgemaakt ter compensatie over de laatste vijf jaar. Een deel van dat geld is uitbetaald, maar de groep wacht nog steeds op het laatste deel, zo’n drie en een half miljoen gulden.

Bij de laatste wissel van ministers op Economische Zaken, liet Eugene Rhuggenaath (PAR) weten dat dit deel ook betaald zou moeten worden. In navolging van de schikking die met drie Cubanen is getroffen. Ook die procedeerden, maar deden dat in Amerika en kregen uiteindelijk vijftien miljoen dollar van het Dok. Maar de moedermaatschappij, de CDM holding heeft volgens Aroyo ‘maling aan de minister’.

Hoewel de ingang van het DOK vanochtend geblokkeerd wordt door de demonstranten, kunnen collega’s gewoon naar binnen. “Ons geduld is op. Als er nu geen schot komt in de zaak, gaat één van deze dagen de ketting er op.”

Door Dick Drayer