Eugene Angelica demonstreert tegen 'Asbest Gate' | Foto: Dick Drayer

Eugene Angelica demonstreert tegen ‘Asbest Gate’ | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Volgens de actievoerders is de asbestsituatie op het Isla-terrein van zorgelijk. Maandagochtend gingen zij de straat op om te demonstreren en handtekeningen op te halen bij de ouders van schoolgaande kinderen in de wijk Sta. Helena, onder de rook van raffinaderij Isla. 

Voormalig Hoofd Onderhoud bij de energiecentrale BOO Eugene Angelica zegt dat hij de opdracht kreeg om het asbest ‘eventjes’ op te ruimen.

Dick Drayer maakte een reportage bij de demonstratie

Hij weigerde dat en had ook kritiek op het reilen en zeilen bij Aqualectra. “Ik ben op staande voet ontslagen.” Samen met een groep bezorgde mensen richtte hij een mensenrechtenstichting op (Fundashon Promove Derecho Humano Kòrsou – FPDHK). Vijf A4-tjes met handtekeningen haalt de club op. Die worden morgen aangeboden aan de Statenleden. Zij vergaderen dan over het asbest op het terrein van de Refinería di Kòrsou (RdK).

Angelica zegt dat de schade door de asbest aanzienlijk moet zijn, maar zich pas veel later zal manifesteren. “De gevolgen van verkeerde behandeling van asbest is in vele landen, waaronder Amerika en Nederland, bekend. Wat hier gebeurt kan niet! We zijn van plan om naar de rechter te stappen; iemand is verantwoordelijk. In dit geval de RdK en mogelijk ook de raffinaderij.”

De bereidwilligheid van ouders om de lijst te ondertekenen is groot. Voor de meeste ouders is de vervuiling in de omgeving van de raffinaderij een grote zorg. Een vader, die net zijn zoon naar school toe brengt, gebruikt de rug van een demonstrant om te kunnen tekenen. “Natuurlijk teken ik, zeker weten. Ik wist hier niets van, maar ik maak me zorgen over alle typen vervuiling op ons eiland!’

Door Dick Drayer