Het is nog steeds wachten op de wet die bands dwingen zachter te spelen - foto: Sharna Henriquez

Het is nog steeds wachten op de wet die bands dwingt de volumeknop lager te zetten – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De meest recente cijfers van Volksgezondheid tonen aan dat carnaval Aruba dover maakt. Wettelijke aanpak lijkt geen prioriteit, blijkt ook weer bij het 62e carnavalsseizoen dat al van start is.

Quota Club of Aruba voert al 29 jaar campagne en verstrekt oordopjes. Vorig carnavalsseizoen stond de teller op 17.000. Mensen zijn zich meer bewust van de gevaren van hard geluid, zegt voorzitter Muzaninn Wever.

Vooral kinderen dragen oordopjes in de parades of als toeschouwer. Hun ouders laten het vaak nog afweten. Dat is ook te zien tijdens de eerste kinderparade, de ballonnenoptocht in San Nicolas. “Ik heb ze (de dopjes) niet nodig, mijn kind wel”, zegt een deelneemster met een baby op haar arm. Een middelbare vrouw legt het belang uit van oorbescherming voor de kinderen. Zelf heeft zij echter geen dopjes in. “Got me! (betrapt!)”, geeft zij lachtend toe.

Omgekeerde wereld
Op de vraag waarom Quota Club zich niet op de veroorzakers van het harde geluid – de bands – richt, erkent Wever dat het inderdaad de ‘omgekeerde wereld’ is. “Maar zonder een wet die het aantal decibellen vastlegt, kan je de bands niet dwingen zachter te spelen.”

Tenminste 10 jaar wordt er al gelobbyt voor een dergelijke wet. “We hebben zeker zorgplicht. Alleen er is altijd een mits en maar. Dat heeft te maken met capaciteit, financiële draagkracht en in dit geval met tijd”, zegt minister van Volksgezondheid, Alex Schwengle

Door Sharina Henriquez