De 'nieuwe' Natural Pool bevindt zich in de gevaarlijke baai Boca Mahos - foto: Sharina Henriquez

De ‘nieuwe’ Natural Pool bevindt zich in de gevaarlijke baai Boca Mahos – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Toeristentours worden steeds extremer. Vooral toeristen die al vaker op Aruba zijn geweest willen een uitdaging, maar die excursies zijn niet zonder risico’s.

Natuurpark Arikok heeft inmiddels maatregelen genomen. Ze overlegt vaker met touroperators over veiligheid en plaatst waarschuwingsborden. Ook is de weg naar de populairste attractie Natural Pool ofwel Conchi verbeterd. Toeristen die er alleen op uittrekken met hun voertuig moeten verplicht langs de hoofdingang (Visitor Center) voor instructies.

De maatregelen zijn mede naar aanleiding van een jeepongeluk in mei waarbij een toerist om het leven kwam.

Nieuwe Natural Pool
In september herontdekten lokale avonturiers een verborgen lagune bij Boca Mahos ofwel de ‘lelijke baai’. Na amper een paar maanden is de locatie favoriet bij toeristen en hebben touroperators deze in hun routes opgenomen. De baai staat echter bekend als levensgevaarlijk om te zwemmen, vissen of zelfs dichtbij de rotsrand te staan.

Een van de touroperators zegt niet te snappen waarom de overheid niet ingrijpt. “Toeristen denken dat het veilig is omdat hen wordt verteld dat Arubanen er graag zwemmen. Of ze vertrouwen teveel op de gids die vooral blije toeristen wil voor hogere tips.”

Minister van Toerisme Otmar Oduber zegt dat Aruba voortdurend naar nieuwe attracties zoekt omdat er veel herhaaltoeristen zijn die een uitdaging willen. Met onder meer het plaatsen van borden probeert de overheid toeristen over risico’s te informeren van deze gevaarlijke attracties. Er moet inderdaad nog meer gedaan worden, zegt hij. De overheid probeert ook met alternatieven te komen, zoals culturele attracties.

Om de nieuwe Natural Pool bij Boca Mahos te zien, moeten bezoekers met een provisorische ladder naar beneden. Er staan geen waarschuwingsborden. Behalve een kruis als herdenking voor de vissers die daar ooit zijn omgekomen toen de broze kalkrots instortte. De ingestortte rotswand vormt nu een pad naar de verborgen lagune.

Door Sharina Henriquez