De komende week kunnen er zestien containers vuurwerk worden verkocht bij geregistreerde verkooppunten. Foto Elisa Koek

De komende week kunnen er zestien containers vuurwerk worden verkocht bij geregistreerde verkooppunten – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Welke knalt het hardst, meneer? Ik wil niet het halve werk, het hele eiland moet het horen”, vraagt een man die met zijn tienerzoon vuurwerkinkopen doet. Hij verlaat de vuurwerkstand opgetogen met een tas vol ‘pirate crackers’ die de komende dagen de lucht in gaan.

Sinds zondag mag er vuurwerk worden afgestoken. Hoewel sommige mensen niet kunnen wachten, zien anderen juist op tegen het geknal. Toch komen er zelden klachten binnen bij de brandweer. “Dit jaar hebben we nog geen meldingen ontvangen en ook voorgaande jaren bijna niets. Alles verloopt meestal rustig”, vertelt James Wilson van de afdeling preventie van de Brandweer.

Overdag valt het nog mee, maar tegen de avond is overal op het eiland wel wat te horen. Rotjes, strijkers en alle soorten siervuurwerk worden dagenlang de lucht ingeschoten. Vooral mensen met jonge kinderen en huisdieren hebben hier last van. De eerste verdwaalde hondjes rouleren zelfs al op sociale media.

“Wij wonen in Saliña en de wijk verandert elke avond in een oorlogsgebied”, vertelt Anouschka Jansen. Vorig jaar is haar hond drie keer weggelopen uit paniek en ook haar kinderen van drie en zes zijn van slag. “Ze slapen slecht en worden huilend wakker. Tegen de tijd dat het oudejaarsavond is, is het hele gezin kapot en gestrest. Is dat het echt waard?”

‘Vuurwerk hoort erbij’
Voor Mike Van Holst is het dat zeker: het eindejaarsgevoel begint voor hem op de 27e. Ook hij heeft kinderen, maar deze hebben het vuurwerkvirus inmiddels ook te pakken. “We kijken en luisteren met het hele gezin. De kinderen vinden het super: ze slapen misschien wat minder, maar het is een feest voor ze.”

Dino de Castro is initiatiefnemer van Klapchi.com en organiseert jaarlijks een vuurwerkshow. Hij legt uit dat het om het geheel gaat. “Het gaat om de gezelligheid: we zetten muziek op, mensen groeten elkaar en we vieren feest. Vuurwerk hoort daar ook bij. We zijn op Curaçao gewoon uitbundig.”

Weinig incidenten
Op Curaçao mag van 27 december tot en met 1 januari vuurwerk worden afgestoken. De weken daarna wordt het afsteken nog een á twee weken gedoogd. “Meestal worden er wat laatste klappertjes afgestoken en dat is ok”, zegt Wilson. “Als iemand meer dan 12,5 kilo bij zich heeft, grijpen we in na 1 januari. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen tot volgend jaar.”

Ondanks dat er wekenlang vuurwerk wordt afgestoken, zijn er weinig grote incidenten. “Er zijn soms wat mensen met brandwondjes, maar echte ongevallen gebeuren eigenlijk niet. Niet dat ik me kan herinneren in ieder geval.”

De komende week kunnen er zestien containers vuurwerk worden verkocht bij zes verkooppunten. Al dit vuurwerk is gecontroleerd door de brandweer. Ze checken bijvoorbeeld het materiaal waarmee het vuurwerk is gemaakt en hoe lang de lont is. “We hebben dit jaar wat afgekeurd vuurwerk ingenomen: dit staat op een lijst en herkennen we meteen bij controles.”

Decibel
Ook vuurwerk dat de toegestane 125 decibel overschrijdt, wordt ingenomen. Bij klachten kan de milieupolitie dit meten, maar volgens Wilson wordt de norm bijna niet overschreden. “Door de wind lijkt het soms zo, maar iedereen houdt zich eigenlijk altijd aan de regels.”

Door Elisa Koek