De directeur van BTP is Anthony Carty, een voormalig senior manager van de TelEm Group of Companies. Foto website BTP

BTP-directeur Anthony Carty verdient meer dan de minister president – foto: website BTP

PHILIPSBURG – Een duur gebouw, een hoog salaris voor een directeur zonder verantwoordelijkheden en de schijn van vriendjespolitiek. Dat staat in het vernietigend rapport van de Algemene Rekenkamer over Bureau Telecommunicatie en Post (BTP).

BTP-directeur Anthony Carty verdient 32.000 gulden per maand – bijna 55 procent meer dan de minister-president.

Verontrustend
De Rekenkamer heeft het bedrag niet genoemd, maar noemt het verontrustend dat Carty – ooit werkzaam als kabellasser voor het telecombedrijf TelEm – meer verdient dan de minister-president maar “geen prestatie contract heeft, weinig tot geen verantwoordelijkheden en nagenoeg carte blanche met zijn budget.” Dit budget wordt automatisch goedgekeurd als de verantwoordelijke minister verzuimt er binnen zes maanden op te reageren.

Controversieel
BTP is sinds de oprichting per 10-10-10 in opspraak geweest. Zo is er de controversiële aankoop van een gebouw in Philipsburg voor 6.6 miljoen dollar op 11 februari 2013. Aannemer Carl Critchlow kocht dit gebouw op 1 december 2011 voor 700.000 dollar. Hij knapte het op en verkocht het daarna aan BTP dat slechts twee van de zes verdiepingen gebruikt. De rest staat leeg, hoewel recentelijk is besloten de Corporate Governance Council hier te vestigen.

Ingenieursbureau ICE waardeerde het BTP-gebouw op verzoek van de toenmalige minister van Financiën Martin Hassink. De uitkomst: 4.1 miljoen dollar. Advocate Peggy Ann Brandon, destijds directeur van BTP.  voert ter verdediging aan dat David Morrison het gebouw eerder heeft gewaardeerd op 7.8 miljoen dollar.

Verantwoordelijkheid
Brandon schuift verantwoordelijkheid voor de aankoop ook van zich af. “De beslissing het gebouw te kopen is genomen door de minister van Toerisme en Economische Zaken. In dit geval is de beslissing genomen door twee ministers, niet door mij.” De (voormalige) ministers in kwestie zijn Romeo Pantophlet en Ted Richardson.

De Rekenkamer noemt het verder merkwaardig dat BTP tien werknemers heeft en dat vier van hen managers zijn. Bovendien besteedt BTP veel werk uit dat goedkoper binnenshuis gedaan kan worden. Een voorbeeld is het nummering plan. Dit is in handen gegeven van Actis NV, waarvan Judith de Weever, een werkneemster van het advocatenkantoor Duncan&Brandon, de directeur is.

Ontevreden
“Dat ze een werkneemster is van ons kantoor verbiedt haar niet om een bedrijf op te richten”, laat Brandon weten, eraan toevoegend dat zij zelf geen aandelen in dit bedrijf bezit. Telecom bedrijven zijn ontevreden over de constructie omdat ze niet alleen hun rekeningen aan BTP moeten betalen, maar ook een fee aan Actis.

Actis betaalt BTP een fee van 25.000 dollar per jaar voor het genoegen deze rekeningen te mogen afhandelen.

Besloten zitting
Het parlement heeft het Rekenkamer rapport eerder deze maand besproken in een besloten zitting. Over de inhoud van deze bijeenkomst is geen mededeling gedaan. Het is niet duidelijk of de politiek bereid is om in te grijpen bij de toezichthouder op de telecom sector.

Door Hilbert Haar