Verloskundige Amanda Adriaanse, verloskundig assistente Kinberly Concincion, en Stella Adamus, hoofd zorg – foto: Deya Mensche

Verloskundige Amanda Adriaanse, verloskundig assistente Kinberly Concincion, en Stella Adamus, hoofd zorg – foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Al drie jaar deelt Fundashon Duna Lus (Kraamkliniek) kerstpakketten ‘Van Moeders voor Moeders’ uit aan moeders die in de laatste week van het jaar bevallen. Er zijn dertig pakketten uitgedeeld, maar de reactie was dit jaar zo positief dat er nog veel babyspullen en levensmiddelen over zijn.

“We hebben overal vandaan giften gekregen; lokale privé giften en giften uit Nederland, van schoolkinderen, van bedrijven als de SVB en zelfs van supermarkten”, vertelt Annemieke Plugge, coördinator van de verloskundigen.

Nood
Volgens Stella Adamus, hoofd zorg bij Fundashon Duna Lus, komt dit initiatief van de hele afdeling bij de kraamkliniek. Tijdens de consulten met de moeders merken de verloskundigen waar de nood zit in de gemeenschap.

De kraamkliniek draait al jaren op Curaçao en was voorheen een faciliteit waar de verloskundigen onafhankelijk werkten. Nu werken er zes verloskundigen, waarvan drie in vaste dienst. “Omdat we in de dienstverlening werken zien we een groot segment van de gemeenschap”, vertelt Plugge.

In vorige jaren heeft de kraamkliniek een vergelijkbare actie gehad, maar op kleinere schaal. Dit jaar waren er zoveel reacties dat er veel levensmiddelen over waren, waardoor de stichting overweegt om de actie het hele jaar door te houden, maar dan eenvoudiger.

Echte situatie
“Bij de kraamkliniek krijgt de cliënt prenatale zorg, maar er is ook een postnataal team. De wijkverpleegsters komen aan huis en zien dan wat de echte situatie is”, zegt Adamus. “Sommige vrouwen verkeren in slechte omstandigheden omdat ze vaak geen toegang hebben tot de hulp”, vult Plugge aan.

Pakete (605x640)

Volgens Plugge was het vroeger nog moeilijker om aan de nodige zorg te komen omdat iedereen in verschillende klassen verzekerd was. De verloskundige zegt dat ondanks dat een grote groep nu via de SVB verzekerd is, de toegang tot zorg moeilijk blijft omdat sommigen onder moeizame omstandigheden leven. Sommige vrouwen hebben geen geld voor de bus en moeten uren lopen om op consult te komen. “Maar ze komen altijd.”

De aanpak van Fundashon Duna Lus is op de eerste plaats gericht op zorg voor moeder en kind. “We stellen basisvragen zoals wie de vader is, hoe oud hij is en wat hij voor werk doet, maar het is niet onze bedoeling om voor maatschappelijk werker te spelen”, zegt Plugge.

Kerstkind
Volgens Kinberly Concinsion, die het eerste contact is als assistente van de verloskundigen wanneer de moeders op controle komen, hebben de pakketten een uitgebreid assortiment. “We hebben er pampers, natte babydoekjes en etenswaren in gedaan”, vertelt Concinsion. Net als ieder jaar heeft de kraamkliniek ook een speciaal pakket voor het Kerstkind, en de eerste baby van het jaar krijgt ook extra aandacht.

Door Deya Mensche