Premier Eman, samen met ministers De Meza en Croes tijdens de persconferentie over het preliminair akkord met Citgo, Foto: Ariën Rasmijn

Premier Eman, samen met ministers De Meza en Croes tijdens de persconferentie over het preliminair akkoord met Citgo – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De Arubaanse regering heeft een ‘heads of agreement’ afgesloten met oliemaatschappij Citgo voor de lease van de raffinaderij van San Nicolas. Dit is vanavond bekendgemaakt door premier Mike Eman, Energie-minister Mike de Meza en minister Paul Croes van Arbeidszaken tijdens een persconferentie.

Eerder in de middag werd al aangegeven dat een akkoord tussen Aruba en Citgo op handen zou zijn. Regeringsadviseur Richard Arends verwachtte vanmiddag nog dat pas na de kerst een akkoord zou worden beklonken. “Het ging opeens heel snel”, laat hij vanavond weten.

Ariën Rasmijn in gesprek met minister Mike de Meza

Het gaat hier om een niet bindend akkoord tussen de regering en de oliemaatschappij, waarin beide partijen het eens zijn over hoofdpunten. De Meza krijgt hiermee ook groen licht om verder met Citgo te onderhandelen voor een definitief akkoord, waarvan de deadline op 31 maart is gezet.

Het idee is dat Aruba eigenaar wordt van de raffinaderij dat nu nog eigendom is van Valero. Daarover moeten Aruba en Valero nog onderhandelen, verklaart De Meza. Daarna leaset Aruba de raffinaderij aan Citgo voor een periode van tussen de 15 en 25 jaar, met de optie om met tien jaar te verlengen. Over wie eventueel na die periode de ontmanteling en sanering voor zijn rekening neemt wordt momenteel nog onderhandeld.

Lease
Volgens De Meza is een lease met Aruba als eigenaar voor beide partijen het beste gebleken uit vijf modellen waarvan men kon kiezen. Het is nog altijd de bedoeling dat de raffinaderij een meer milieuvriendelijke operatie wordt, onder andere door over te stappen naar het gebruik van aardgas als brandstof voor de raffinagefaciliteiten.

Ook staat in het akkoord dat zoveel mogelijk banen binnen de raffinaderij naar Arubanen moeten. De Meza zegt dat directe onderhandelingen met Citgo – een dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA – in totaal twee en een half jaar hebben geduurd.

De minister zegt dat tijdens de onderhandelingen de regering ook advies en contacten heeft ingewonnen van derden, onder meer van de in Houston woonachtige Venezolaanse zakenman Roberto Rincon. Deze zakenman onlangs is door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van omkoping van functionarissen van PdVSA.

Hugo Carjaval
Rincon zou eigenaar zijn van meerdere bedrijven op Aruba, en bevriend zijn met Hugo Carvajal die vorig jaar op verdenking van drugshandel is aangehouden op verzoek van het Amerikaanse OM. Carjaval is vervolgens in opdracht van Nederland weer op op vrije voeten gesteld. De Meza zegt meerdere malen contact te hebben gehad met Rincon en in die periode geen aanleiding te hebben gehad om te denken dat hij met criminele activiteiten bezig was.

Door Ariën Rasmijn