Dr. Wouter Veenendaal onderzoekt de politieke situatie op de Caribische rijksdelen - foto: John Samson

Dr. Wouter Veenendaal onderzoekt de politieke situatie op de Caribische rijksdelen – foto: John Samson

LEIDEN – Als het mogelijk was, zou een kwart van de Bonairianen nu het liefst terug willen in de Nederlandse Antillen. Het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde (KITLV) komt vandaag met nieuwe cijfers over de politieke situatie op Bonaire.

In september en oktober hebben 407 van de 600 willekeurig geselecteerde inwoners aangegeven welke politieke status zij op dit moment voor Bonaire wensen. Van hen heeft 40 procent een voorkeur voor de gemeentestatus. Dat is iets meer dan de 35 procent die bij het referendum voor de huidige status heeft gestemd.

John Samson in gesprek met Wouter Veenendaal

Uit het onderzoek blijkt dat er veel verdeeldheid heerst onder de tegenstanders van de gemeentestatus als er gevraagd wordt welke status Bonaire dan volgens hen wel zou moeten hebben. Bijna een kwart van de ondervraagden zou het liefst zien dat Bonaire terugkeert in de Nederlandse Antillen, terwijl de status van autonoom land in het Koninkrijk, zoals Curaçao, kan rekenen op de steun van maar zo’n 20 procent. Een heel klein percentage (2,6 procent) wil dat Bonaire volledig onafhankelijk wordt.

tabel bestuursvorm Bonaire

Over 25 jaar
Aan de deelnemers werd door de onderzoekers ook gevraagd hoe zij het eiland over 25 jaar willen zien. De steun voor de status van bijzondere gemeente neemt dan af: ongeveer een kwart van de ondervraagden zou nog willen dat Bonaire deze status over 25 jaar behoudt. De steun voor een volledige onafhankelijkheid (10 procent) en de status van autonoom land (22 procent), groeit een klein beetje. Maar bijna een kwart zegt niet te weten welke status Bonaire over 25 jaar zou moeten hebben.

Door John Samson