Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) -archieffoto: John Samson

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) -archieffoto: John Samson

DEN HAAG – Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) laat via zijn woordvoerder weten ‘kennis te hebben genomen van de uitslag’ van het referendum die vrijdag gehouden is op Bonaire. De minister wil op dit moment nog geen conclusies trekken.

Vrijdag heeft tweederde van de Bonairianen ‘nee’ gestemd tegen de huidige band met Nederland. Volgens minister Plasterk is het nu eerst aan de Eilandsraad en het Bestuurscollege van Bonaire om te bepalen hoe er met de uitslag van het referendum moet worden omgegaan.

John Samson in gesprek met Ronald van Raak (SP) en Roelof van Laar (PvdA)

Eerder dit jaar concludeerde de commissie Spies dat het eiland onvoldoende profiteert van de integratie met Nederland als ‘bijzondere gemeente’. Bij zowel de bevolking als andere betrokkenen overheerst na vijf jaar een grote teleurstelling. Haagse politici reageren vandaag daarom ook niet verrast op de uitslag. “Het belangrijkste signaal is dat er beter geluisterd moet worden naar de mensen”, concludeert Wassila Hachchi van D66. De VVD laat weten dat een meer geïntegreerde vorm van het huidige bestel geen optie is. “Wat men op Bonaire nu wel wil, zal op Bonaire bedacht moeten gaan worden”, aldus VVD-Kamerlid André Bosman.

Wat de SP betreft liggen nu alle opties op tafel. “Ik ben heel erg benieuwd naar de discussie die daar nu gaat plaatsvinden”, reageert Ronald van Raak (SP). Het is volgens Van Raak nu zaak dat er een tweede referendum volgt, zodat het volk zich ook kan uitspreken over mogelijke alternatieven.

Of er een tweede referendum moet komen, is volgens PvdA-Kamerlid Roelof van Laar ‘een lokale kwestie’. “Ik denk dat de uitslag duidelijk is en waar het naartoe moet. Het is een duidelijke signaal van de bevolking dat we harder moeten werken aan concrete verbeteringen voor de mensen. Wat ons betreft als eerste aan de armoede”, aldus Van Laar.

Gesprekken
De Tweede Kamer is op dit moment met kerstreces. Na de jaarwisseling bezoeken Kamerleden van de commissie Koninkrijksrelaties de overzeese gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Op zaterdag 9 januari zullen zij op Bonaire gesprekken gaan voeren met lokale politici.

Door John Samson