Aanhangers van Nos Ke Boneiru Bèk laten met trots de Bonairiaanse vlag zien bij het Hoofdstembureau als de overwinning van 'nee' nadert - foto: Janita Monna

Aanhangers van Nos Ke Boneiru Bèk laten met trots de Bonairiaanse vlag zien bij het Hoofdstembureau als de overwinning van ‘nee’ nadert – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Een grote meerderheid (65 procent) heeft bij het referendum op Bonaire op ‘nee’ gestemd. Ze zijn niet tevreden met de huidige band met Nederland en willen dat de Eilandsraad nu opnieuw gaat onderhandelen met Den Haag.


Volgens James Kroon, coalitiegenoot en Eilandsraadslid voor de UPB, geeft de uitslag nu een betere positie om te gaan onderhandelen met Den Haag. Meer dan 61 procent van de 12.661 kiesgerechtigden ging vrijdag naar de stembus. Van hen, stemde 5.040 ‘nee’, terwijl 2.649 mensen kozen voor ‘ja’. Van een tweede raadgevende referendum, over hoe de band met Nederland moet gaan worden, is voorlopig geen sprake. Kroon: “We ronden eerst dit af, dan kijken we hoe verder.”


Lange strijd
De stembussen op Bonaire sloten vrijdagavond om 21.00 uur. James Finies, die met Nos ke Boneiru Bèk maandenlang streed voor dit referendum, is een van de laatsten die zijn stem uitbrengt. Vlak voor hij om 20.55 het stembureau van Tera Cora binnenstapt, doet hij nog een laatste poging een kiezer ervan te overtuigen ‘nee’ te gaan stemmen.

Hoewel het rond dat tijdstip druk is bij het stembureau, vreest Finies dat er vrijdag ook stemmen verloren zijn gegaan. Dat komt onder meer door onduidelijkheid met de stempassen. Om stembusfraude te bepreken besloot het hoofdstembureau nauwelijks een week voor de verkiezingen, dat kiezers niet konden stemmen bij het stembureau van hun eigen keus. Dat stond wel op de stempassen vermeld. Finies: “Sommige mensen kwamen uit de bario lopen en werden naar een ander stembureau gestuurd. Er zijn er die boos werden, en niet meer wilden stemmen.”

Iets na 22.00 uur worden in het Pasangrahan, waar vrijdag het hoofdstembureau vrijdag gevestigd is, de eerste uitslagen bekend gemaakt. ‘Nee’ heeft meteen een ruime voorsprong en bouwt die in de loop van de avond verder uit.

Als rond kwart over elf ’s avonds is duidelijk dat ‘nee’ de overwinning niet meer kan ontgaan, stroomt het Pasangrahan vol met Eilandsraadleden, burgers en aanhangers van Nos Ke Boneiru Bèk.

Gedeputeerde Clark Abraham van Koninkrijksrelaties is vooral blij met de opkomst. “Deze uitslag bevestigt de constateringen van het rapport Spies. ‘Nee’ was in alle stembureaus in de meerderheid. Het volk geeft aan wat ze willen wij hebben dat te respecteren.”

De telling van stembureau Tera Cora laat het langst op zich wachten. Om half één ’s nachts is de definitieve uitslag bekend. ‘Nee’ draagt de Bonairiaanse vlag het Pasangrahan binnen en heft het volkslied aan.

Door Janita Monna