Daniel Hodge - foto: Dulce Koopman

Daniel Hodge – foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Schulden en dure woningen zijn de belangrijkste oorzaken voor het afwijzen van hypotheekaanvragen van jongeren en middenstanders. Vooral privé woonprojecten worden regelmatig geconfronteerd met klanten die bij de banken afgewezen worden.

Voornamelijk bij afgestudeerde jongeren manifesteert dit probleem, omdat zij nog een studieschuld hebben en vaak al een lening voor een auto hebben afgesloten. Daniel Hodge, voorzitter van de Bankiersvereniging, zegt dat vergeleken met voorgaande jaren de hypotheekvoorwaarden juist flexibeler zijn geworden. Toch heeft de gemeenschap veel schulden en zijn de prijzen hoog vanwege de euro.

Dulce Koopman in gesprek met Daniel Hodge

Om mogelijkheden tot het verlenen van hypotheken aan mensen die er nu niet voor in aanmerking komen te creëren, zijn er naast de Postspaarbank (PSB) initiatieven zoals EWP (Eigen Woning Plan) en de Fundashon Kas Popular (FKP). De EWP heeft momenteel een groot project: Acropolis op Montaña. FKP is momenteel actief op Brakkeput. Op Wechi – waar de FKP op het punt staat om te gaan bouwen – komt er ook woningbouw voor de middenklasse, al is de wachtlijst lang.

Alternatieven
Banken willen gezamenlijk aandacht besteden aan deze situatie. Ook buigen de banken zich over alternatieven zoals privé woonprojecten voor een redelijke prijs en de bouw van middenstandswoningen.

Door Dulce Koopman