De knelpunten van locatie Brievengat waren het gebrek aan bluswater op de locatie, de beperkte beveiliging en een niet sluitende omheining - foto: Elisa Koek

De knelpunten van locatie Brievengat zijn het gebrek aan bluswater op de locatie, de beperkte beveiliging en een niet sluitende omheining – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – De ontploffing bij het kruithuis in Seru Lora is bijna drie jaar geleden en een nieuwe, vaste locatie lijkt voorlopig van de baan. In 2013 werd de tijdelijke locatie bij Brievengat in gebruik genomen en dit lijkt voorlopig zo te blijven. Bewaking is echter nog steeds nergens te vinden.

“Eigenlijk is het geen kruithuis”, vertelt James Wilson van de afdeling preventie van de brandweer. “Maar het gaat al jaren goed dus we hebben er vertrouwen in.” De brandweer geeft advies over de locatie, maar de verantwoordelijkheid van het kruithuis ligt bij Dienst Openbare Werken (DOW). Waarom dit zo is, blijft onduidelijk. Wilson wil hier geen antwoord op geven en DOW was niet bereikbaar voor commentaar.

Eerste keus
Na de ontploffing drie jaar terug, waarbij vier doden vielen en verschillende anderen zwaargewond raakten, moest er snel een nieuwe locatie komen voor de opslag van vuurwerk. De brandweer was hier al mee bezig voor de ontploffing. “De locatie Brievengat was niet onze eerste keus voor een nieuw kruithuis”, vertelt Edmiro Anita, voormalig Hoofd Preventie bij de brandweer. “Maar na de ontploffing bij het kruithuis aan de Seru Loraweg moest er snel een nieuwe locatie komen en de minister koos voor deze.”

De knelpunten zijn het gebrek aan bluswater op de locatie, de beperkte beveiliging en een niet sluitende omheining. Of er überhaupt bluswater aanwezig is, valt vanaf buiten moeilijk te zeggen: buiten de containers is niks aanwezig en, tenzij dit binnenin de containers zit, is dit niet opgelost. Ook is er nog geen beveiliging bij het kruithuis en lopen onbevoegden zonder enige moeite naar de containers. De heg is door voorgangers naar beneden geduwd.

Volgens Wilson, die nu belast is met veel taken van Anita, is het de verantwoordelijkheid van DOW om te zorgen dat de plek veilig is. “Wij hebben een advies gegeven zoals we elk jaar doen. DOW moet dit uiteindelijk naleven.” Om de plek absoluut veilig te laten zijn, zou er behalve bovenstaande punten, ook vonkvrij materiaal gebruikt moeten worden. “Mocht er een brandje ontstaan, slaat het vuur zo niet over naar andere containers. Ook moet er ventilatie in de containers zijn zodat schone lucht de containers in kan.”

Vuuronsteker
Het belangrijkste is volgens Wilson dat er nooit en te nimmer een vuurontsteker in de buurt komt. Dit zou kunnen in de vorm van een sigaret. “Iedereen die met vuurwerk bezig is, moet gewoon niet roken in de buurt. Dat is en blijft gewoon gevaarlijk.” Het risico dat onbevoegden dit doen, blijft zo lang iedereen zo makkelijk bij de containers kan, maar toch denkt Wilson dat het wel goedkomt. “DOW heeft nog dingen te doen, maar de plek op zich is wel veilig. Als er iets misgaat, waar we niet van uitgaan, is het kruithuis nu op veilig afstand van bewoners.”

Door Elisa Koek