Hunter Pence - foto: Deya Mensche

Hunter Pence – foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – De Baseball Week is groots begonnen. Naast de sportieve activiteiten die plaatsvinden in het Tio Daou Ballpark wordt er ook veel aandacht besteed aan het spel zelf. De DABA – Dutch Antilles Baseball Academy – opgericht door Hensley Meulens, heeft Hunter Pence van de San Francisco Giants laten overkomen als belangrijkste spreker tijdens hun fundraiser.

Volgens coach Ben Thijssen is er veel talent op Curaçao. Hij is er trots op om te zien hoe de spelertjes Curaçao internationaal op de kaart zetten. “Baseball Week is een gelegenheid waar wij aan de gemeenschap kunnen teruggeven. We sturen uitnodigingen aan alle teams die aangesloten zijn bij Curaçao Little League, de eerste twee jaar hebben bijna 900 kinderen meegedaan.”

Foto: Deya Mensche

Foto: Deya Mensche

Coaches
Zaterdag kwamen de lokale coaches aan bod, die deelnamen aan diverse seminars en clinics door legendarische coaches zoals Ron Wotus, Jim Jones en Robert Coffie, en ook door de Nederlandse Steve Jansen en Martijn Nijhoff. Ook vond het eerste Little League clinic plaats, waar ongeveer twintig professionele spelers met de jongelui trainden.

Volgens Thijssen is het belangrijk dat de jongelui contact kunnen hebben met coaches die hun toekomstige carrières kunnen ontwikkelen, en tevens geïnspireerd raken door hun ervaringen.

Inspiratie
Hensley Meulens deelt deze visie beslist. De slagcoach van de San Francisco Giants is voor iedereen die met hem in contact komt een grote inspiratie. “Ik geef al meer dan 30 jaar clinics en gedurende een lange maand gingen we alle sportvelden op Curaçao af”, vertelt hij. “Nu is het format veranderd en zijn we partners geworden met Blue Bay, waar we in één week de jongelui bij Tio Daou bijeen hebben gebracht en diverse clinics geven.”

hensley (608x640)

Volgens Hensley is 85 procent van baseball mentaliteit en 15 procent is fysiek. Daarom heeft hij tijdens ‘Spring Training’ dit jaar Pence gevraagd om zijn ervaringen te komen delen. Hunter heeft de Giants een tweede wereldkampioenschap gewonnen. “Dit jaar heeft ons team de hoogste slaggemiddelden van de Liga en we hadden twee zilveren slagmannen, wat op een geweldige manier Hensleys werk laat zien”, zegt Pence. Volgens hem heeft Hensley de gave om van elke speler het ritme te begrijpen.

Winnaarsmentaliteit
Tijdens zijn lezing vertelt Hunter hoe hij dit jaar een winnaarsmentaliteit moest aanwenden om veel fysieke uitdagingen aan te gaan vanwege een blessure. Hunter dringt aan om rekening te houden met de kracht van het woord. “Pas op wat je tegen jezelf zegt, want als je niet gelooft dat je een van de besten bent, hoor je niet thuis in de grote Liga. Ik geloof dat ik hier nu sta door de beslissingen die ik in het verleden heb genomen.”

Yossua Ferreira van 17 is zeer dankbaar dat hij deze week mee mag doen. “Het was iets nieuws en ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, waar een coach je kleine dingetjes uitlegt die je heel veel kunnen helpen bij de manier waarop je speelt”, zegt hij.

De ‘all-star’ werper Chris Archer van de Tampa Bay Rays zal ook aan de Baseball Week meedoen. De laatste clinics zijn woensdag en aanstaande vrijdag, daarna volgt een vriendschappelijke wedstrijd tussen het team van de seniors en de professionele spelers, met daarna als toppunt de langverwachte Homerun Derby.

Door Deya Mensche

Coaches van de Baseball Week - foto: Deya Mensche

Coaches van de Baseball Week – foto: Deya Mensche