Premier Mike Eman. Foto: Ariën Rasmijn

Premier Mike Eman – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Aruba heeft sinds de aanslagen in Parijs de controle verscherpt bij de immigratiedienst, de douane en de veiligheidsdienst. Dit heeft premier Mike Eman bevestigd tijdens een persconferentie gisteren.

Zonder in details te treden verklaarde de premier dat de mogelijkheid dat ‘personen die de gemeenschap schade zouden doen’ al een tijdje bij de drie diensten onderwerp van gesprek is geweest. Daardoor zijn de controles bij de luchthaven en de haven verscherpt.

Volgens Eman heeft Aruba contact met ‘veiligheidspartners zowel binnen als buiten het eiland’ om de bewegingen van mogelijk verdachte personen in de regio in de gaten te houden.

Amerikaanse toeristen
Het is voor het eerst dat een Arubaanse gezagsdrager aangeeft dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen op het eiland sinds de terroristische aanslagen in Parijs, ruim twee weken geleden. Eerder gaf de Curaçaose minister van Justitie Nelson Navarro aan dat daar de immigratiecontrole is verscherpt.

Volgens Ronella Tjin Asjoe-Croes, directeur van toerismebureau ATA, zijn er geen vergadering met stakeholders gehouden. Wel is ATA zelf bezig met het opstellen van een noodplan voor in het geval dat in de Verenigde Staten – de belangrijkste toeristenmarkt van Aruba – terroristische aanvallen plaatsvinden en de toestroom van Amerikaanse toeristen minder zou worden.

Door Ariën Rasmijn