De lessen bestaan uit theorie en praktijk en worden begeleid door een lesboekje- foto Elisa Koek

De lessen bestaan uit theorie en praktijk en worden begeleid door een lesboekje- foto Elisa Koek

WILLEMSTAD – Van ‘plasticsoepen’ verspreidt over de hele wereld, tot restjes van blikjes waar een Curaçaose schildpad in vastzit. De lessen van GreenKidz Curaçao confronteren kinderen met de gevolgen van vervuiling ver weg en dichtbij. Zo dichtbij zelfs dat ze ook zelf hun eigen zak viezigheid mogen sorteren.

GreenKidz is een samenwerking tussen scholen en initiatiefnemers Maya Mathias en Ivonne Zegveld. Het project is bedoeld om kinderen bewust te maken van een schone omgeving.

Een reportage door Elisa Koek

Afval sorteren
Gesteun en gekreun klinkt er uit de bibliotheek van de Sint Antoniusschool. Bergen afval liggen op de tafels en de leerlingen staan er kokhalzend en giechelend bij. “Het stinkt verschrikkelijk”, roepen de kinderen terwijl ze elkaar aansteken met walgende geluiden.

Toch deinst niemand echt terug om het afval op te ruimen. Netjes worden de blikjes bij de blikjes geplaatst, de flesjes bij de flesjes en de rest op een hoopje geveegd. “Recyclen is belangrijk, want zo kan het weer worden gebruikt”, vertelt de twaalfjarige Deva Dee. “Wij doen het al thuis, maar ik vind dat meer mensen het moeten doen.”

Lessen
Het sorteren van afval is een van de onderdelen van de lessen van GreenKidz. De kick-off van GreenKidz vond plaats tijdens de Curaçao Clean Up. Verschillende scholen deden toen mee met het opruimen van zwerfvuil op het eiland. Hierna brachten zij een bezoek aan vuilstortplaats Malpais. Het project zit nu in de derde fase: de daadwerkelijk lessen van GreenKidz.

De lessen bestaan uit theorie en praktijk en worden begeleid door een lesboekje. “We hebben goed nagedacht over de lesstof en dit in samenwerking met de scholen opgesteld”, vertelt Mathias. “Het is belangrijk dat de informatie duidelijk is, maar ook interessant.”

Dit laatste lijkt te werken, want de kinderen zijn onder de indruk van de informatie. “Ik wist niet dat kauwgom 25 jaar blijft liggen op straat. Ik gooi het echt nooit meer weg”, zegt Deva Dee. “Iedereen die het nog wel doen, ga ik aanspreken. Ik ga zeggen dat het slecht is voor het milieu en het niet mag.”

Toekomst
Zes scholen krijgen tot het einde van dit jaar les van GreenKidz. Hierna wordt er met de scholen geëvalueerd. “We willen een duurzaam project hiervan maken”, gaat Mathias verder. “We gaan bedrijven betrekken bij de lessen zodat zij én een bijdrage kunnen leveren en kunnen laten zien hoe hun afval op de juiste manier wordt verwerkt. We hebben er vertrouwen in dat we GreenKidz zo kunnen voortzetten.”

Dat vertrouwen lijkt niet alleen bij Greenkidz zelf aanwezig. Zondag werd het project beloond met de Sustainable Innovation Award 2015. De lessen van Greenkidz gaan waarschijnlijk in april de volgende fase in.

Door Elisa Koek