Minister-president William Marlin tijdens zijn  eerste persconferentie, geflankeerd door ministers Silveria Jacobs (Onderwijs) en Emil Lee (Volksgezondheid) - foto: Today / Hilbert Haar

Minister-president William Marlin tijdens zijn eerste persconferentie, geflankeerd door ministers Silveria Jacobs (Onderwijs) en Emil Lee (Volksgezondheid) – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De verkiezingen van 9 februari zijn, als het aan minister-president William Marlin ligt, zo goed als zeker van de baan. Marlin heeft tijdens zijn eerste persconferentie gezegd dat het kabinet eerst hervormingen in het kiesstelsel wil doorvoeren. Dit proces zal tenminste een jaar, en mogelijk langer, in beslag nemen.

Het kabinet dient vrijdag, of uiterlijk maandag, een amendement in op het besluit van 29 oktober tot ontbinding van het parlement dat door de vorige regering werd genomen.

Doorregeren
Indien gouverneur Eugène Holiday het amendement tekent zijn de verkiezingen vooralsnog van de baan en kan Marlin met een meerderheid van acht zetels in het vijftien zetels tellende parlement doorregeren tot de hervormingen een feit zijn.

Marlin zegt dat de beslissing van het kabinet de steun heeft van de coalitie, hoewel het parlement hierover niet formeel heeft gestemd. Het Gumbs-kabinet ontbond het parlement, nadat het parlement op 30 september het vertrouwen in de regering opzegde. Met de beslissing wil Gumbs de overlopers die de regering ten val brachten afstraffen.

“Als we de kieswetten niet aanpassen lossen we het probleem van overlopers niet op”, zegt Marlin. “Als we serieus zijn over dit onderwerp dan moeten we de wet repareren – en verkiezingen brengen geen oplossing.”

Advies
Marlin verwees naar een advies van Ernst Hirsch Ballin waaruit volgens hem blijkt dat de ontbindingsbeslissing van het vorige kabinet fout was. Andere constitutionele specialisten – zoals Arjen van Rijn, Joop van den Berg en Tijn Kortmann – zijn een andere mening toegedaan.

Door Hilbert Haar