Fabien Cousteau was keynote spreker op de Chata-conferentie

Fabien Cousteau was keynote spreker op de Chata-conferentie | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Aan de duurzame energiebronnen zon en wind is op Curaçao sinds kort een nieuwe ontwikkeling toegevoegd: oceaanwater. Energie en koeling uit koud water.

Volgens Fabien Cousteau, kleinzoon van de wereldberoemde oceaanexplorer Jacques Cousteau, kan Curaçao zich de huidige conservatieve koers – gebaseerd op energie uit fossiele brandstof – niet meer permitteren.

Een reportage door Dick Drayer

Dat zei hij woensdag op een speciaal belegde duurzaamheidsconferentie, georganiseerd door Chata, spreekbuis van de hospitality sector op het eiland.

Gezondheidsindex
“Curaçao staat hoog op de Ocean Health Index”, zegt Cousteau. Die index is een soort Dow Jones Index voor de gezondheid van het oceaanwater. “Dat betekent dat het eiland goede omstandigheden heeft om bijvoorbeeld energie en koeling uit diepzeewater kan halen.”

Aansluitend biedt deze vorm mogelijkheden om land- en tuinbouw op het eiland te ontwikkelen. Volgens gastspreker dr. ing. Jan Westra kan Curaçao daar enorm veel winst halen. “De kennis is nog niet aanwezig, waardoor vooral de tuinbouw het niet goed doet. Maar zonder hoogwaardige technologie en hoge kosten kun je al enorme besparingen maken en gewassen verbouwen.”

Eco Park
Remi Blokker van het Nederlandse bedrijf Bluerise is door de Curaçaose luchthaven (CAH) gevraagd om een project op te zetten voor diepzeewater energie. Inmiddels heeft de overheid de luchthaven weer uit het project gehaald. De enige aandeelhouder, de Curaçaose overheid, wil dat CAH zich bezighoudt met haar core-business en niet met energie opwekking en levering.

“Aruba heeft een groen beleid en een duidelijk pad ingezet. Curaçao kan een blauw beleid ontwikkelen, maar de overheid is helemaal niet bezig met een energiebeleid. Terwijl, als je kijkt naar de implementatie van duurzame energie, ziet dat Curaçao nu nog voorloopt op Aruba.”

Door Dick Drayer