Het protest tegen Green Corridor blijft bij eenmansacties - foto: Sharina Henriquez

Het protest tegen Green Corridor blijft bij eenmansacties – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Wijkbewoners van Pos Chiquito protesteerden deze week voor het eerst tegen het wegenproject Green Corridor. Ondanks oproepen om zich bij de acties aan de sluiten, bleef het protest in handen van enkelen die al jaren strijden tegen de kaalslag op Aruba.

“We protesteren niet alleen tegen deze, maar tegen alle regeringen die niets hebben gedaan om de natuur te beschermen”, zeggen Maureen Laaf Ras en Helena Croes.  Ze hebben weinig hoop dat hun protest iets zal veranderen, maar willen niet de ‘verantwoordelijkheid’ dat zij niets hebben gedaan.

Het Green Corridor-project bestaat uit een verdubbeling van de snelweg tussen de luchthaven Reina Beatrix en Pos Chiquito en uitbreiding van de toevoerwegen vanaf Pos Chiquito naar San Nicolas, onder meer door een natuurgebied.

Croes zegt dat zij van andere buurtbewoners hoort dat zij er tegen zijn. “Mensen zijn murw geslagen. Ze zijn op Aruba bang omdat ze denken dat er gevolgen aankleven. Dat ze worden ontslagen of geen terrein krijgen.”

Papieren tijgers
Laaf Ras noemt de mensen ‘papieren tijgers’. Zij en Croes geloven meer in eenmansacties en dus niet samen sterk staan. “Ik geloof niet in stichtingen”, zegt Croes. “Omdat zij meestal op Aruba worden omgekocht. De meeste stichtingen praten gewoon mee met de regering op een gegeven moment. Ik geloof in guerillastrijd.”

Na tijdje komt de politie. De opzichter van de Colombaanse ondernemer Odinsa heeft ze gebeld omdat de actievoerders eerder op het bouwterrein zijn gekomen. Hoewel dat terrein, bij Spaans Lagoen waar nu mangroves worden gekapt voor een nieuwe brug, normaal openbaar is, is dat tijdens de constructie niet, legt hij uit. Dit vanwege de veiligheid. De opzichter voelde zich ook ‘bedreigd’ omdat de actievoerders dreigden foto’s van hem te publiceren op Facebook.

Politiek slaatje uit slaan
Het loopt af met een vriendelijke waarschuwing van de politie. Ondertussen zijn er ook politici van de oppositiepartij MEP gearriveerd. Croes: “Ze zien ons en denken als zij meedoen, dan is het weer iets tegen de regering. Het gaat hier allemaal om politiek.”

Na een paar protesten houden de actievoerders het weer voor gezien. De bouwvergunningen zijn al versterkt. Wat echter nog niet openbaar is gemaakt, is het milieueffectrapport (MER) met de effecten van de Green Corridor voor mens en milieu. De overheid heeft tot op heden daarover geen duidelijk verschaft.

Door Sharina Henriquez