Martha Merenciana voor haar nieuwe bus - foto: Janita Monna

Martha Merenciana voor haar nieuwe bus – foto’s: Janita Monna

KRALENDIJK – Martha Merenciana is blij. Ze kreeg maandag als eerste Bonairiaanse ondernemer een microkrediet. En daarmee kan ze haar droom werkelijkheid laten worden.

Martha Merenciana heeft een klein bedrijfje, ‘Martha’s Transport’. Ze werkt als taxidienst voor bewoners van het eiland, en als toeristengids op het moment dat er cruiseboten in de haven liggen. Trots staat ze naast haar glimmend witte bus. Die is zó nieuw dat het plastic nog om de stoelen zit. “Wit is mijn lievelingskleur”, wijst ze.

Geld
Martha was voorheen ook al chauffeur, tot ze om medische redenen een tijdje moest stoppen. Ze wilde het werk graag weer oppakken, maar dan met een goeie bus. “Eentje zonder hoofdpijn.” Maar om er een te kopen, had ze geld nodig. Dat had ze niet en voor een lening bij de bank kwam ze niet in aanmerking.

Voor een microkrediet wel. Orphaline Saleh is bedrijfsadviseur namens Qredits, dat de kredieten op Bonaire verstrekt. “Er zijn op het eiland veel mensen die een bedrijf willen beginnen maar geen eigen kapitaal hebben, of anders een onderpand waarmee ze een lening bij de bank kunnen krijgen. Die starters kunnen bij ons terecht. Maar ook bestaande ondernemers die willen investeren in hun bedrijf kunnen een kleine lening krijgen. We verstrekken kredieten tot 25.000 dollar.”

Ondernemingsplan
Er komen veel aanvragen, aldus Saleh. “Mensen kunnen via de website een verzoek indienen. Bij zo’n aanvraag moeten ze ook een ondernemingsplan meesturen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op de website hebben we sjablonen van zo’n plan.”

Dat het Nederlandse bedrijf de overstap naar Bonaire maakte is mede tot stand gekomen door de lokale en de Rijksoverheid. “Aan de onderkant van de kredietverlening was nog geen voorziening”, zegt Huib de Bliek van het ministerie Economische Zaken, “het was de ontbrekende schakel.”

Martha Merenciana krijgt een cheque uit handen van gedeputeerde Abraham (l). Rechts Orphaline Saleh

Martha Merenciana krijgt een cheque uit handen van gedeputeerde Abraham (l). Rechts Orphaline Saleh

Saleh: “Een bank wil meer zekerheid. Wij financieren op basis van een plan maar kijken ook naar de persoon. Als we er vertrouwen in hebben, kan het snel geregeld zijn. De microkredieten helpen de Bonairianen weer zelfredzaam te worden. We geven ze niet alleen geld, maar bieden ze ook de kennis voor het opbouwen van hun bedrijf.” Gedeputeerde Clark Abraham van Economische Zaken vult aan: “Een initiatief als dit bevordert lokaal ondernemerschap en versterkt de economie.”

Nieuwe bus
Martha heeft vorige week al de eerste tours gereden. Met een brede lach zegt ze: “En alle toeristen wilden in mijn nieuwe bus.”

Door Janita Monna