Links Johan Leonard, naast UP-leider Theo Heyliger - foto: Today / Milton Pieters

Links Johan Leonard, naast UP-leider Theo Heyliger – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Johan Leonard (United People’s party) noemt de ‘flagrante oneerbiedigheid van partijleiders’ jegens fractiegenoten als de voornaamste oorzaak waarom politici hun partij verlaten, zich onafhankelijk verklaren, en de regering laten vallen.

Dat zei Leonard tijdens een discussie maandag in het parlement over een voorstel van politicoloog Julian Romney tot aanpassing van de kieswet, die overlopers moet uitschakelen.

‘Ship jumper’
“Ze denken dat ze de partij bezitten,” vindt Leonard, en zegt dat hij niet van plan is zelf een overloper te worden. Het onafhankelijk parlementslid Leona Marlin-Romeo, die zichzelf betitelde als ‘de nummer een overloper’ (of ‘ship jumper’ zoals ze in St. Maarten worden genoemd), vroeg Romney om een exacte definitie.

“Ben je nu een ship jumper als je voor de vorming van een regering overloopt, of alleen als je dit doet nadat een regering is gevormd?”
De antwoorden laten nog even op zich wachten omdat de vergadering wegens tijdgebrek is verdaagd naar een latere datum.

Theo Heyliger en Franklin Meyers, respectievelijk leider en fractieleider van de UP, neigen naar steun voor hervormingen van het kiesstelsel. Het lid Dr. Lloyd Richardson had dit te zeggen over de mogelijke hervormingen: “Ik zie dit in de nabije toekomst niet gebeuren en zeker niet terwijl ik hier nog zit.”

Bezorgd
Heyliger’s UP, nu in de oppositie, is bezorgd dat de nieuwe regering de voorgenomen hervormingen zal aangrijpen om de verkiezingen van 9 februari uit te stellen.

Door Hilbert Haar