Zita Jesus-Leito | Foto: Dick Drayer

Zita Jesus-Leito | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “De PAR schuift niet aan; op het dossier Economie gaan we het verschil maken”, dat zegt de fractievoorzitter van de gele partij na afloop van de presentatie van het regeerakkoord, zondagavond.

Haar twee zetels geven democratische legitimiteit aan de coalitie van PS, PNP, PAIS en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.

Zita Jesus-Leito in gesprek met Dick Drayer

Sinds de verkiezingen van oktober 2012 is er nogal wat veranderd in de huidige samenstelling van de Staten. Voormalige PAR-leden Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang hebben net als Marilyn Moses van PAIS hun partij verlaten en hun zetel meegenomen. De belangrijkste winnaar van die verkiezingen, Helmin Wiels, had een vijfde van alle stemmen en is vermoord.

Legitimiteit
Toch vindt Jesus-Leito dat er geen aanleiding is om terug te gaan naar de kiezer en op die manier legitimiteit te krijgen voor een nieuwe regering. “Wij zijn door de gemeenschap benaderd, door de commercie en de vakbonden, ‘captains of industry’ dat het land behoefte heeft aan stabiliteit; nieuwe verkiezingen zetten alles stil”, aldus Jesus-Leito. “Dit is democratie, we maken gebruik van de mogelijkheden die er zijn.”

PAR wilde Marvelyne Wiels weg als gevolmachtigde minister. Dat wil de partij nog steeds. Maar Jesus-Leito erkent dat de post hoort bij het ministerie van Algemene Zaken, onder de premier en daarom ingevuld wordt door Pueblo Soberano: “Je kunt niet alles krijgen, maar we hebben wel additionele afspraken gemaakt over haar rol in het Curaçaohuis.”

Wat die rol zal zijn, wordt de komende week pas duidelijk. Ook hoe PAR het verschil op Economie, de post die zij krijgt, gaat maken. De naam van die minister is bekend: oud-gedeputeerde en verloren zoon, Eugene Rhuggenaat is terug. “Eigenlijk was hij nooit helemaal weg”, zegt Jesus-Leito.

Door Dick Drayer