Kabinet Marlin - foto: Today / Milton Pieters

Kabinet Marlin – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – In de constituerende vergadering van het nieuwe kabinet dat donderdag is ingezworen, legt minister-president William Marlin meteen een bom onder de verkiezingsdatum van 9 februari 2016.

“Wij hebben ons eraan gecommitteerd bij elkaar te blijven tot de verkiezingen, of die nu in 2016, 2017 of zelfs in 2018 worden gehouden”, zegt Marlin, die hieraan toevoegt dat het kabinet de kwestie van de verkiezingen onmiddellijk gaat aanpakken.

Amendement
De nieuwe regering kan met een amendement op het landsbesluit komen, om het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven. Het idee is om eerst hervormingen in het kiesstelsel door te voeren, die het onmogelijk moeten maken dat fractieleden zich na de verkiezingen onafhankelijk verklaren en daarmee de verkiezingsuitslag naar hun hand zetten.

Gouverneur Eugène Holiday nam de eed af tijdens een plechtigheid op zijn kabinet. National Alliance leider William Marlin wordt premier, minister van Algemene Zaken en waarnemend minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur.

Richard Gibson Sr. is de nieuwe minister van Financiën en tevens vicepremier en waarnemend minister van Justitie. Silveria Jacobs keert terug als minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport en Irania Arrindell wordt minister van Toerisme, Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie. Emil Lee neemt de post Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid op zich.

Aangifte
Twee kandidaat-ministers zijn nog niet door de screening; Glen Daniel, de kandidaat voor Justitie en Angel Meyers, de beoogde kandidaat voor Volkshuisvesting. Meyer werd deze week geconfronteerd met een aangifte bij het Openbaar Ministerie wegens het lekken van vertrouwelijke informatie.

Door Hilbert Haar