Angie is één van de 120 buitenlandse vrouwen die in Campo werkt als sekswerker | Foto Dick Drayer

Angie is één van de 120 buitenlandse vrouwen die in Campo werkt als sekswerker | Foto Dick Drayer

WILLEMSTAD – Campo Alegre is de enige plek op Curaçao waar prostitutie ‘legaal’ is. Dat wil zeggen, de overheid verleent werkvergunningen voor de buitenlandse vrouwen die er als sekswerker een kamer huren en hun diensten aanbieden aan militairen, zeelieden en mannen van alle nationaliteiten op het eiland.

Drie maanden mogen de vrouwen uit de Dominicaanse Republiek en Colombia werken in het adultresort, vlak bij het vliegveld. Zaterdag opende Blaatjie Bèrde (groen blad), zoals het resort in de volksmond heet, de deuren voor de open dag.

Dick Drayer bezocht de open dag op Campo Alegre

Open Dag
Echt druk is het niet. Maar dat vindt Marlon Regales, de Operationeel Directeur van Campo geen probleem. “De meeste dames werken ‘s avonds, overdag is het altijd wat rustiger.” Een wat oudere bezoekende heer had wat meer bedrijvigheid verwacht. “Ze kunnen deze tent beter in de stad neerzetten, dan krijg je meer publiek.”

Daar is Regalis het niet mee eens. “Het concept van Campo is uniek. Een afgeschermde locatie, buiten de stad is goed te controleren en in ons katholiek milieu is het toch beter dan een red-light district zoals in Amsterdam.”

Samenwerking
Met als thema Gezondheid en Seksualiteit was een groot aantal maatschappelijke organisaties uitgenodigd om een stand in te richten en voorlichting te geven aan dames en publiek. Onder andere verslavingszorg FMA, Skuchami voor geestelijke hulpverlening en Fundashon Pro Bista – voor blinden en slechtzienden -, hadden de uitnodiging geaccepteerd.

De medewerkers van Skuchami zijn enthousiast over het initiatief. Zij zouden hun bemoeienis niet tot een open dag willen beperken, maar meer structureel hun expertise in willen zetten. “Skuchami geeft ondersteuning in de geestelijke gezondheidszorg en wij weten uit onderzoek dat nogal wat vrouwen in het vak met depressies rondlopen. Ik denk dat wij hier nodig zijn.”

Sociaal werker
Wat Regalis betreft wordt de samenwerking structureel, met meerdere organisaties. Er zijn ongeveer 120 vrouwen in Campo, die, opgeteld bij elkaar, dagelijks zo’n 700 tot 1000 seksuele contacten hebben. “Aan begeleiding van die dames ontbreekt het. Een lijstje met organisaties die zich in willen zetten voor de vrouwen is mooi, maar mijn grootste wens is een sociaal werker in het resort.”

Door Dick Drayer