De gele partij sluit zich aan bij de coalitie van PAIS, PS, PNP en Sulvaran - foto: Anneke Polak

De gele partij sluit zich aan bij de coalitie van PAIS, PS, PNP en Sulvaran – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Het is de oude coalitie toch gelukt om oppositiepartij PAR aan boord te krijgen. Met een meerderheid van twaalf zetels zal kabinet Whiteman II de leiding nemen tot de verkiezingen in september volgend jaar.

“Een aantal zaken zal vastgelegd worden, de partijen moeten aangeven wie namens hen kandidaat-ministers worden, maar dat hoeft denk ik niet lang te duren”, zegt demissionair premier Ben Whiteman (PS), die vanochtend door de gouverneur tot formateur is benoemd.

Zita Jesus Leito (PAR) in gesprek met Anneke Polak

Eerdere onderhandelingen met de PAR liepen op niets uit, waarna Whiteman nog het ontslag van zijn regering moest indienen. Daarop mocht hij als informateur toch de onderhandelingen weer openbreken. “Hij heeft ons weer aan tafel gekregen, want we waren heel ver gekomen. Nu zijn we er op hoofdpunten uitgekomen”, zegt PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito.

Stabiliteit
De belangrijkste reden voor de PAR om zich toch aan te sluiten bij de oude coalitie, is het feit dat Curaçao toe is aan rust, zegt Jesus-Leito. “De bevolking verdient rust en stabiliteit. Er staat teveel op het spel dan verkiezingen houden in carnavalstijd. Ook hebben we begrepen van de commerciële sector dat er ontwikkelingen spelen die kunnen bijdragen aan een verbetering van de economie.”

Details wil nog niemand geven, de partijen PAIS, PAR, PS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran hebben mediastilte afgesproken tot alles is vastgelegd. Wel bevestigt Jesus-Leito dat PAR de portefeuille Economische Ontwikkeling op zich mag nemen. Wie vertrekkend minister Stanley Palm (PAIS) opvolgt, wil zij nog niet zeggen omdat eerst de screening moet worden afgewacht.

Marvelyne Wiels
Eerder gaf PAR aan ook Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels te willen vervangen. Dat er een overeenkomst is over deze post kan de fractieleider bevestigen, maar details wil zij hierover nog niet geven.

Vrijdag brengt Whiteman een tussentijds verslag uit van de formatie aan gouverneur Lucille George-Wout.

Door Anneke Polak