Labega - foto: SXM

Regina Labega – foto: SXM

PHILIPSBURG – De rechtbank heeft een verzoek van luchthavendirecteur Regina Labega tot schorsing van het besluit om haar geen VGB (Verklaring van Geen Bezwaar) te geven, afgewezen. Hierdoor mag Labega met ingang van vrijdag haar functie officieel niet meer uitoefenen.

Labega heeft de verklaring nodig, omdat haar positie als directeur van de Princes Juliana International Airport een vertrouwensfunctie is.

Kritische bevindingen
Minister van Algemene Zaken Marcel Gumbs weigerde bij brief van 18 september de verklaring af te geven, gebaseerd op kritische bevindingen van veiligheidsdienst VDSM over haar gedrag en integriteit.

Labega tekende beroep aan tegen het VDSM-rapport, maar vroeg ondertussen om schorsing van minister Gumbs’ beslissing. De rechtbank zag hiervan het belang niet in omdat Labega hierdoor niet in het bezit zou komen van de vereiste verklaring.

Boetes
In functie blijven zonder deze verklaring kan worden bestraft met boetes van 1,000 tot 500,000 gulden per overtreding. Het ministerie gaat deze boetes niet opleggen voordat er uitspraak is op Labega’s beroep tegen het VDSM-rapport.

Vals alibi
Het Openbaar Ministerie beschouwt Labega als verdachte in een onderzoek naar verduistering bij het Toerisme Bureau, waarvan zij tot haar benoeming bij de luchthaven op 1 juli 2011 directeur was. Ook heeft Labega volgens het OM in 2011 gelogen tegen de politie door een vals alibi te verschaffen aan haar neef Omar Jones voor poging tot moord op Omax Bye op 20 april 2011.

Op basis van dit valse alibi werd Jones, die zichzelf op 26 april bij de politie had gemeld, op 16 mei 2011 weer vrijgelaten. Jones zit nu een straf uit van bijna 30 jaar voor zijn betrokkenheid bij verschillende moorden, wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De holding maatschappij heeft Labega vandaag in een bijzondere aandeelhoudersvergadering voor drie maanden geschorst met behoud van salaris. De schorsing gaat vrijdag in.

Door Hilbert Haar