The Cottage gaat in vlammen op. foto: The Daily Herald / Althea Merkman

The Cottage gaat in vlammen op – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – Twee scholen, een aantal overheidsgebouwen en het kantoor van telecombedrijf Eutel in St. Eustatius zijn enige tijd ontruimd, nadat brand uitbrak in een naburig historisch pand. De brand brak maandag rond 11:00 uur uit in het pand waarin naast de voorraden van een lokale supermarkt ook brandgevaarlijke stoffen stonden opgeslagen.

Het vuur zorgde voor een enorme rookontwikkeling, die leidde tot het ontruimen van een aantal naastgelegen panden. Onder de ontruimde gebouwen waren Gwendoline van Putten School, de enige middelbare school op St. Eustatius, alsmede Golden Rock School.

Het bestuurskantoor, politiebureau en postkantoor werden uit veiligheidsoverwegingen ook ontruimd. Daarnaast werd personeel van telecombedrijf Eutel geëvacueerd.

Medische bijstand
De leerlingen van de twee scholen zijn opgevangen in Cottage Ballpark waar zij werden voorzien van water en indien nodig medische bijstand ontvingen. Zes leerlingen zijn voor behandeling naar Queen Beatrix Medical Centre overgebracht voor behandeling aan de luchtwegen. Zij werden later op de dag weer uit het medisch centrum ontslagen, laat voorzitter van het rampenteam, gezaghebber Gerald Berkel, weten.

De brandweer kreeg bijstand van de bedrijfsbrandweer van NuStar Statia Terminal bij het blussen van het vuur, dat geïsoleerd bleef tot het uit omstreeks 1740 daterende monumentale pand. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De eigenaar van het pand was op het moment dat het vuur uitbrak op St. Maarten. Het vuur was rond 15:00 uur onder controle, waarna de wegen in de omgeving weer werden vrijgegeven. De scholen openden vanmorgen als normaal.

Verdrietig
Directeur van de Monumentstichting Walter Hellebrand is ‘zeer verdrietig’. Dit is het derde historische pand dat binnen een jaar tijd in vlammen is opgegaan. “The Cottage was een van de oudste nog bestaande huizen op het eiland. Het staat al op de oudste kaart van St. Eustatius en dateert van ongeveer 1740, toen de stad nog maar uit drie straten bestond.” Het dak van het volledig stenen huis is door de brand vernield. De oorzaak is nog niet bekend.

Door John van Kerkhof