Een van de jongeren krijgt een warm onthaal bij terugkeer op St. Eustatius - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

Een van de jongeren krijgt een warm onthaal bij terugkeer op St. Eustatius – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – De vier jongeren die op 26 oktober in alle vroegte op St. Eustatius werden aangehouden op verdenking van het plegen van verduistering, diefstal en inbraak, zijn allemaal weer op vrije voeten gesteld.

Twee van de jongeren werden vijf dagen vastgehouden. Twee medeverdachten, die op Bonaire in verzekering werden gesteld, hebben 10 dagen in voorarrest gezeten.

Hoewel de kinderen nu weer thuis zijn, zijn hun ouders vol kritiek over het politieoptreden in hun zaken. Zo zouden de arrestaties en huiszoekingen niet volgens de regels zijn verlopen, en zou de politie onnodig veel geweld hebben gebruikt.

Beschuldigingen
De politie ontkent de beschuldigingen en zegt dat er zorgvuldig met de belangen van de jonge arrestanten is omgegaan. De vier verdachten zijn tussen de 13 en 17 jaar oud en werden ’s ochtends vroeg van hun bed gelicht om te voorkomen dat zij op school werden aangehouden. Ondanks het vroege tijdstip trokken de arrestaties op verschillende locaties op het eiland het nodige bekijks.

Ook het vliegtuigtransport van twee van de verdachten naar Bonaire zorgde voor de nodige commotie. Een omstander werd buiten het vliegveld aangehouden, omdat hij bierflessen naar het toestel zou hebben gegooid. Een op Youtube gepubliceerd filmpje laat zien dat de man, een neef van een van de verdachten, door agenten op de grond wordt gewerkt en enkele klappen met een knuppel krijgt.

Visexpeditie
De ouders van de jonge verdachten beschuldigen de politie van onrechtmatig handelen tijdens de arrestaties. Er is een klacht ingediend bij UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Woordvoerder van de ouders, Teresa Leslie, zegt dat er geen enkel bewijs is dat de vier jongeren betrokken zouden zijn bij het plegen van misdrijven. Zij noemt het politieonderzoek een ‘visexpeditie.’

“De politie blijft hun ondervragen, maar geen enkele vraag heeft betrekking op waar zij in eerste instantie van beschuldigd werden,” liet Leslie weten kort voordat de laatste twee verdachten op vrije voeten werden gesteld.

“Dit is gewoon verkeerd en een serieuze aantasting van de mensenrechten. Verder is het ook een grote geldverspilling. Naar verluidt kost het transport naar Bonaire alleen al tienduizend dollar”, aldus Leslie.

Door John van Kerkhof