De PAIS fractie tijdens de persconferentie over het vertrek van Marylin Moses - foto: Anneke Polak

De PAIS fractie tijdens de persconferentie over het vertrek van Marilyn Moses – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – De regering van premier Ben Whiteman is haar meerderheid in het parlement kwijt. Vrijdagochtend trok Marilyn Moses van de partij PAIS haar steun aan de coalitie in. Ze is uit de partij gestapt en gaat door als onafhankelijk Statenlid.

Het parlementslid wil nog niet publiekelijk reageren. In een brief aan de voorzitter van de partij en aan politiek leider Alex Rosaria, schrijft Moses: “Er zijn veel zaken die geleid hebben tot mijn beslissing. De koers van de partij wijkt teveel af van de uitgangspunten waarop die gebouwd is.”

Partijvoorzitter van PAIS Mike Franco in gesprek met Anneke Polak

Pijn
“Er was sprake dat onze maatregelen de economie een duw in de rug zouden geven”, zo vervolgt Moses. “Maar ze doen mijn volk pijn. Neem de verhoging van de omzetbelasting, de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de introductie van een nieuw ziektekostenstelsel. Er is economische groei en welzijn voor de inwoners van Curaçao beloofd. Maar de aandacht, de maatregelen en de innovatie die daarvoor vereist zijn, zie ik niet.”

Volgens Moses staan sommige partijleden niet voor waar ze voor zouden moeten staan. “Enkel om de coalitie in leven te houden met een regering die beslissingen neemt als een kip zonder kop.” Moses verwijst daarbij naar de bouw van het nieuwe ziekenhuis; er is ook in dat dossier te weinig transparantie volgens haar.

Volgens Moses wordt gezegd dat de patient niet meer bloed. “Maar niemand houdt zijn pols in de gaten, de patiënt sterft. Er is geen enkele medelijden met mijn volk.” Moses eindigt haar schrijven met de opmerking dat parlementsleden een eed hebben afgelegd om het volk te dienen. “En ik sta achter mijn eed.”

Kans is klein
Premier Whiteman heeft nog niet gereageerd. De coalitie gaat de komende dagen op zoek naar een nieuwe meerderheid. MAN, PAR, MFK en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang hebben al laten weten daar niets voor te voelen.

Door Dick Drayer