Foto: Ariën Rasmijn

Minister Plasterk – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) gaat bij zijn collega-minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wijzen op de bezorgdheid van de Aruba over de groeiende toestroom van Venezolaanse creditcard-toeristen naar het eiland. Dat zegt hij tijdens een onderhoud met de lokale pers.

De minister was een dag op werkbezoek op Aruba. Eerder gaf Plasterk aan de Tweede Kamer te kennen dat hij in contact was met de Arubaanse regering over de toestroom van Venezolanen en dat hij zich vooralsnog geen zorgen maakte.

Minister Plasterk over de toestroom van Venezolanen en de raffinaderij op Aruba

Die mening is inmiddels bijgesteld, naar eigen zeggen na gesprekken met onder meer sociale partners maar ook door eigen observaties. “Ik zal mijn collega Koenders nog eens de boodschap meegeven dat mijn taxatie is dat hier potentieel een ernstige kwestie speelt.” Plasterk bevestigt dat premier Mike Eman een brief heeft gestuurd naar Koenders waarin hij zijn zorgen uit.

Raffinaderij
Plasterk bezocht op Aruba ook de raffinaderij in San Nicolas. Een commissie bestaande uit lokale en Nederlandse deskundigen zou deze maand advies geven over wel of niet doorstarten van de raffinaderij, waar het Amerikaanse oliebedrijf Citgo momenteel interesse in heeft. Volgens Plasterk is dat advies er echter nog niet.

De minister, die tijdens zijn bezoek ook werd bijgepraat over de gasexploratie in de territoriale wateren van Aruba, ontkent dat Nederland direct belang zou hebben bij een heropening van de raffinaderij.

Door Ariën Rasmijn