Foto: Elisa Koek

 Eigenaren van loslopend vee riskeren een boete die de overheid nu zegt te gaan innen. Foto Elisa Koek

Eigenaren van loslopend vee riskeren een boete die de overheid nu zegt te gaan innen – foto: Elisa Koek

ORANJESTAD – Door een lange periode van droogte op Sint Eustatius, hebben tientallen loslopende dieren dit jaar het leven gelaten. De beesten die op straat leven, proberen overal water vandaan te halen: ze bijten leidingen kapot, drinken uit zwembaden en breken zelfs in bij inwoners. Helaas was dit niet voldoende en zijn tientallen koeien dood aangetroffen.

De overheid gaat straatvee nu hard aanpakken, want volgens de wet mag een eigenaar zijn dieren niet laten loslopen. Het probleem is dat veel vee geen eigenaar meer heeft. De dieren worden dan eigendom van de overheid, maar die hebben hun handen al behoorlijk vol aan een honderdtal ezels.

Verslaggever Elisa Koek op pad met Laurens Duiveman

Wie de wegen van Sint Eustatius kent, kijkt niet op van een loslopende ezel, koe of geit. De beesten lijken geïntegreerd in het straatbeeld en hoewel het een leuk aanzicht is, is de realiteit minder rooskleurig. Het is namelijk verboden je dieren op straat te laten lopen. Eigenaren riskeren een boete die de overheid nu zegt te gaan innen.

Verwaarloosd
Wanneer een dier geen eigenaar heeft, komt het in de handen van de overheid. De vraag is alleen of de overheid voor de dieren kan zorgen: de ezels van de overheid moesten vorig jaar gered worden door Laurens Duiveman, omdat deze verwaarloosd waren. “Inmiddels heeft de overheid wel een watervoorziening geplaatst”, zegt Duiveman van de Donkey Nursery. “Maar afgelopen jaar zijn er weer ezels gestorven door gebrek aan voeding.”

Door Elisa Koek