De Citroën DS uit 1972 van Laurens Keesen trekt overal bekijks | Foto: Dick Drayer

De Citroën DS uit 1972 van Laurens Keesen trekt overal bekijks | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Je voelt je een koning in zo’n auto, heerlijk. Dames willen ook allemaal met je op de foto.” Laurens Keesen lacht erbij, hij rijdt sinds een maand rond in een Citroën DS uit 1972.

Zondag paradeert hij, samen met nog zo’n honderd liefhebbers in de optocht van klassieke auto’s tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de Wabi Club.

Een reportage door Dick Drayer

Met 144 leden is de Wabi Club de grootste autoclub op het eiland. Die begon in 1965 met een oude Ford die door Benjamin Wefer in de mondi werd gevonden. ‘Shon Benchi’ zoals iedereen hem kent, kreeg de auto niet meer aan de praat omdat er een wabi-boom door de motor was gegroeid. Hij knapte de auto op en sindsdien bestaat de Wabi Club Curaçao.

Wabi nummerplaat
De club is explosief gegroeid. Laurens Keesen is het jongste lid. Maar zijn DS heeft (nog) geen Wabi nummerplaat. De club begon in 1986 met de uitgifte – via de belastingdienst – met 150 van die platen, maar die zijn nu op.

DICK_0713Clifford Muskus, secretaris van de club, zegt dat een deel van die nummerplaten gereserveerd is door leden, die nog geen rijdende ‘classic’ hebben. “Je hebt een jaar de tijd om hem aan de praat te krijgen, anders moet je je plaat weer inleveren. Laurens staat op de wachtlijst.”

Dubbelspel
Muskus rijdt zelf een Packard Caribbean Convertible uit 1954. Zijn liefde voor oude auto’s ontstond na het zien van de film ‘Back to the Future’ in 1985. “Ik was meteen smoorverliefd op auto’s uit de jaren 50”

Nu, dertig jaar later is het opnieuw een film die de oude auto’s weer van stal haalt. Fundashon Bon Intenshon van Gregory Elias heeft de Wabiclub gevraagd om oude auto’s voor de verfilming van het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion. Doubleplay, zoals de film heet begint volgende week met opnames. “Het verhaal speelt zich af in 1973 en de club levert zo’n 27 Wabi’s.”

Optocht
Wie niet kan wachten op de première, komt dit weekend volop aan zijn trekken bij de viering van het 50-jarig bestaan van de club. Zaterdagmiddag is er een Wabishow op het parkeerterrein van Sambil. Zondag rijdt een parade van een kleine honderd oude auto’s, waaronder acht uit Aruba, door de straten van Willemstad. Die optocht begint om 11 uur bij het Curaçaos Museum.

Door Dick Drayer