Foto: Ariën Rasmijn

Minister Mike de Meza – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De lang vertraagde milieuwet wordt in de komende maanden eindelijk aan het Arubaanse parlement aangeboden. Volgens milieu-minister Mike de Meza zit het wetsontwerp nog bij Directie Natuur en Milieu (DNM) en Directie Wetgeving en Juridische Zaken (DWJZ) en heeft het voorbereiden van de wet lang moeten duren vanwege ‘verschillende technische aanpassingen’.

Ariën Rasmijn in gesprek met minister De Meza

Om welke aanpassingen het gaat wil de minister niet zeggen. “Het is fatsoenlijk om de wet eerst aan het parlement voor te leggen.” Een jaar geleden verklaarde De Meza tijdens de Green Aruba conferentie ook dat de wet vastzat en dat de vertraging voornamelijk zat bij de definities van bepaalde producten, zoals plastic zakken en verpakkingen.

De Meza verklaarde toen de milieuwet nog voor de derde kwartaal van dit jaar naar de Staten te kunnen sturen. Inmiddels is de aanleg gestart van het Green Corridor-project, dat bestaat uit een verdubbeling van de snelweg tussen de luchthaven Reina Beatrix en Pos Chiquito en uitbreiding van de toevoerwegen vanaf Pos Chiquito naar San Nicolas. Daarbij zijn flinke stukken vegetatie verwijderd. Volgens De Meza had een milieuwet deze werkzaamheden niet bemoeilijkt.

Marine Park
Nog een wet die lang op zich heeft laten wachten is die van Aruba Marine Park, waarin de wateren rond Aruba tot officieel natuurgebied worden verklaard. Volgens de minister wordt een nieuwe commissie ingesteld om met een conceptbeleid te komen en zoekt de Arubaanse regering technische bijstand van buitenaf. Uiteindelijk wordt die wetgeving later toegevoegd aan de milieuwet.

Vuilstortplaatsen
De Meza ontkent dat er niets wordt gedaan aan illegale vuilstortplaatsen op het eiland. Sterker nog, de City Inspector die belast is met controle en handhaving ‘heeft het druk en vergeleken met vijftien jaar geleden is het eiland nog nooit zo schoon geweest’.

Door Ariën Rasmijn