Docente Pamela Lapeña discussieert mee met leerlingen van KAP over de Isla| Foto: Dick Drayer

Docente Pamela Lapeña discussieert mee met leerlingen van KAP over de Isla| Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Leerlingen van de vierde klas VWO van het Kolegio Alejandro di Paula, het voormalige Peter Stuyvesant College zijn het met elkaar eens: de Isla moet blijven. De regering moet het contract met PdVSA na 2019 verlengen. Dan loopt het contract af. De raffinaderij is onderdeel van Curaçao en onmisbaar voor de economie van het eiland.

Afgelopen week hebben belanghebbende partijen op een minicongres op de school hun standpunten voor de leerlingen uiteengezet over de positie van de Isla op Curaçao. Aanwezig waren naast de Isla zelf, ook het ministerie van Economische Zaken, de stichting Clean Air Everywhere, Schoon Milieu op Curaçao (SMOC), Greentown en uit de wijk onder de rook, voormalig huisarts Alex Roose.

Een reportage door Dick Drayer

De leerlingen hebben zelf informatie opgezocht en dieptegesprekken gevoerd. Daarnaast zijn ze rondgeleid op de Isla. Dat was voor velen toch een aparte ervaring. “Vooral omdat het er zo oud uitziet en het is er vuil”, zeggen anderen.

Een aantal leerlingen stelt hun uitgesproken mening over sluiting van de Isla na de presentatie van de milieugroepen bij. “Ik was eerst fel tegen. Maar toen ik hoorde dat SMOC en Clean Air Everywhere geen problemen hebben met de raffinaderij – als-ie maar schoon produceert – ben ik overstag gegaan.”

Dat was tijdens de presentatie ook wel de bijna eensluidende conclusie: “De Isla is van ons en niet weg te denken; maar hij moet wel schoon.”

Door Dick Drayer