85 jaar Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel twijfelt niet aan haar bestaansrecht – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Een flink aantal lege stoelen tijdens de viering van 85 jaar Arubaanse Kamer van Koophandel (KvK), doet twijfelen aan haar bestaansrecht. Een discussie die in Nederland al enige jaren gaande is. Maar de Arubaanse Kamer ziet nog wel een rol voor haar weggelegd.

Zowel in haar wettelijke taak als houder van de handelsregistratie, maar met name als adviseur en belangenbehartiger richting de overheid toe. Dat zegt voorzitter Daphne Agius Cesareo-Lejuez. “Vooral voor de kleinere man, degene die nu niet vertegenwoordigd wordt. De taak van de Kamer is om daarvoor te zorgen.”

Uit reacties gemeten onder aanwezige ondernemers blijkt dat die vooral blij zijn met de kritische houding van de Kamer tegenover de regering. Voor de microfoon willen zij niet zich uiten. Een ondernemer verklaart dit met: “De KvK zegt wat ondernemers vaak niet durven te zeggen, uit angst voor represailles.”

Daphne Agius Cesareo-Lejuez in gesprek met Sharina Henriquez

Bureaucratie
Tijdens de viering stond voor de zoveelste keer de aanpak van bureaucratie centraal. Daarover is de Kamer al langer in gesprek met de overheid en andere belanghebbenden, geeft de voorzitter toe. “Er is tot nu toe niet echt iets concreets uitgekomen. We hebben daarom ook een publicatie in elkaar gezet om dit allemaal naar voren te brengen.”

Op de vraag wat de Kamer nog meer kan doen als dit allemaal niet lukt, zegt Cesareo-Lejuez: “Het enige wat wij kunnen doen, is blijven aandringen. Op een gegeven moment hoop ik dat de overheid beseft dat zonder commercie er ook geen geld in de kas komt.”

Door Sharina Henriquez