Minister Dennis Richardson (l) en minister-president Marcel Gumbs - archieffoto: Today / Hilbert Haar

Minister Dennis Richardson (l) en minister-president Marcel Gumbs – archieffoto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Gouverneur Eugène Holiday is bereid gebaseerd op het advies dat hij woensdag ontving van een panel van drie rechters – Evert-Jan van der Poel, Bob Wit en Jan de Boer – het landsbesluit tot ontbinding van het parlement te tekenen zodra de ministers van het Gumbs kabinet hun posities ter beschikking hebben gesteld.

Minister-President Marcel Gumbs wil hier echter niets van weten: “Dan kan de gouverneur heel lang wachten”, brieste hij gisteravond. “De gouverneur moet eerst het landsbesluit tekenen en dan pas stappen wij op. Ik ben niet achterlijk.”

Verwarring
De conclusies die de gouverneur aan het advies verbindt lijken de politieke situatie alleen maar verder te verwarren. Zo stelt de gouverneur nogmaals dat er geen reden is om geen nieuwe regering te laten vormen door de nieuwe meerderheid in het parlement en dat hij bereid is stappen te ondernemen om de vorming van een interim-regering te faciliteren.

De gouverneur vraagt wederom aan de ministerraad om op te stappen, maar als het aan minister-president Gumbs ligt gaat dat niet gebeuren voordat de gouverneur het landsbesluit tot ontbinding van het parlement heeft getekend.

Stellingname
“De gouverneur kan mij niet vertellen wat ik moet doen”, zegt Gumbs met een verwijzing naar de stellingname van drie specialisten op het gebied van de grondwet – professoren Arjen van Rijn, Tijn Kortmann en Joop van den Berg. “Ik ben verantwoordelijk voor wat de gouverneur doet. Ik teken mijn ontslagbrief niet voor het landsbesluit is getekend.”

Door Hilbert Haar