WILLEMSTAD – Vijf jongens van Kinderoorden Brakkeput hebben aangifte gedaan van seksueel misbruik door twee begeleiders van het internaat. Drie jongens zijn jonger dan vijftien jaar, de andere twee zijn achttien jaar of ouder.
Dat bevestigt vice-voorzitter Monte Horsford van Kinderoorden Brakkeput. Hoewel het onderzoek nog loopt, is één begeleider al ontslagen. In maart dit jaar kwamen de eerste aangiftes binnen tegen begeleider Mayron Maduro, die met zijn stichting Un Bon Hoben samenwerkte met het internaat.
“Het Openbaar Ministerie is toen een onderzoek gestart, maar dat hebben wij niet afgewacht en zijn dienstbetrekking is per direct beëindigd”, zegt de vice-voorzitter van het internaat.
Brandbrief
De andere begeleider, K. Vrutaal die tevens chauffeur is bij het internaat, is half september geschorst nadat de overkoepelende organisatie Aliansa met een brandbrief aan de bel trok. “We hebben hem meteen de toegang tot het terrein ontzegd en hem geschorst in afwachting van het onderzoek. Ik vind het wel schandalig dat wij als instelling geen enkele aangifte schriftelijk hebben kunnen inzien”, zegt Horsford.
De brandbrief van Aliansa – die op 8 september naar het OM, de politie, minister van Justitie Nelson Navarro en minister van Sociale Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia is gestuurd – is opgesteld door vier stichtingen: Bos di Hubentut, Nos T’ei Pa Otro, Dedima en Muhé Uniformá, Arma (MUA). “Het spijt Aliansa heel erg om te horen dat de zaak van Maduro al sinds 2010 bekend is bij politie en Justitie – er is aangifte gedaan van strafbare feiten – zonder dat door politie en OM onderzoek naar deze strafbare feiten is ingesteld”, zo staat in de brief.
Woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos laat weten dat er twee onderzoeken gaande zijn na de aangiftes bij Kinderoorden Brakkeput. Om hoeveel aangiftes het gaat kan hij niet zeggen. “Beide onderzoeken lopen nog. Over ontucht met minderjarigen praten wij nooit.”
‘Veiligheid niet gegarandeerd’
Aliansa wil dat de onderzoeken zo snel mogelijk worden gehouden zodat bij het internaat stappen genomen kunnen worden om de veiligheid van de jongeren te garanderen. “Doordat tot op heden deze onderzoeken niet zijn gestart, heeft dit zware lichamelijke en emotionele consequenties voor het betreffende slachtoffer en mogelijke andere slachtoffers in Kinderoorden Brakkeput”, zo schrijft Aliansa.
Daarbij verwijzen de stichtingen naar een aangifte van 7 mei dit jaar door een jongen in verband met seksueel misbruik door de twee begeleiders. “De veiligheid en de rechten van de minderjarige kinderen binnen Kinderoorden Brakkeput zijn hierdoor niet gegarandeerd.”
‘Probleem van internaten’
Horsford laat weten dat de jongeren worden begeleid zodat zij normaal mee kunnen doen met de andere kinderen. “We zijn extra alert en bij ieder verdacht voorval moeten begeleiders meteen aan de bel trekken.” Toch geeft de vice-voorzitter aan niet geschrokken te zijn van de aangiftes. “Ik zit al lang in de wereld van de opvang van kinderen, dit is een probleem waar internaten regelmatig mee te maken hebben. Daarom moet je het ook continu in de gaten houden.”
Door Anneke Polak