Tyrese Gibson in gesprek met premier Eman. Foto: Aaron Hose

Tyrese Gibson in gesprek met premier Eman – foto: Aaron Hose

ORANJESTAD — Als het aan Hollywoodster Tyrese Gibson ligt krijgt Aruba binnenkort een eigen filmstudio. De acteur was op het eiland voor de opening van het Aruba International Film Festival en blijkt geïnteresseerd om er een filiaal van zijn bedrijf Voltron Studios te bouwen.

De acteur, bekend van de filmserie ‘Fast & Furious’, is partner van het filmbedrijf dat momenteel in Atlanta opereert. Volgens festivalprogrammeur Aaron Hose kwam Gibson, die op het festival zijn zelfgeregisseerde korte film ‘Shame’ presenteerde, zelf met het voorstel.

“De bedoeling is om een studio voor film en televisie te bouwen op een plek waar makers zowel kunnen werken als relaxen”, vertelt Hose. “Belangrijk is dat lokale mensen daar filmproductie en alles wat daar bij komt kijken kunnen leren. Stel je eens voor wat dit kan betekenen voor lokale filmmakers, maar ook de Arubaanse economie”, zegt Hose. “Toen wij het festival begonnen was ons einddoel om van Aruba een plek te maken waar filmmakers en producenten aan het werk zouden kunnen. Nu dit op ons pad is gekomen blijkt dat het pas het begin is.”

Interesse vanuit regering
Gibson hield een presentatie van een uur bij premier Mike Eman. “Verschillende ministers worden daar uiteraard bij betrokken. Bovendien moet er nieuwe wetgeving worden gemaakt, zoals het invoeren van fiscale voordelen voor de filmindustrie en het opzetten van een Arubaans filmfonds”, zegt Hose.

De intenties zijn serieus genoeg dat er al wordt gekeken naar mogelijke lokaties voor de studio’s. Zo wordt gedacht aan het stuk terrein in Oranjestad waar nu nog de ruïne van het oude Bushiri Hotel staat. “Het zou zomaar kunnen dat Tyrese en zijn partners over een maand weer op Aruba zijn om verder te kijken.”

Door Ariën Rasmijn