haven van Oranjestad

Na ruim 40 jaar gaat de haven van Oranjestad van het slot – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Arubanen kunnen binnenkort na ruim 40 jaar weer flaneren langs de kades van de haven in hun hoofdstad. Want meer dan de helft van de 200.000 vierkante meter haven gaat op de schop en van het slot.

Het gaat met name om het terrein dat nu in handen is van havenautoriteit APA en waar voorheen pakhuizen op stonden die de vrij zone vormden. Deze worden nu gesloopt en nog dit jaar denkt APA percelen uit te gaan geven voor nieuwe ontwikkelingen. Directeur Jossy Figaroa spreekt over een financieel- en kenniscentrum, appartementen, kantoren maar vooral een plek dat straks weer toegankelijk is voor het publiek.

Geen winkelketens
Er is al flink wat interesse, ook uit het buitenland. De laatste tijd krijgt APA met name aanbiedingen om er winkelketens neer te zetten. Maar dat gaat niet gebeuren. De regering wil niet dat de haven gaat concurreren met de pas voor miljoenen opgeknapte binnenstad, iets verderop gelegen.

Voorzichtig met Venezolanen
Ook ziet de havenautoriteit liever dat de ontwikkelingen in handen van Arubaanse investeerders blijft. Er is namelijk ook veel interesse vanuit Venezuela. “We moeten voorzichtig zijn om niet alleen maar Venezolanen hier te krijgen. We vinden dat de Arubanen ook op dit stukje land een plekje moeten krijgen”, verdedigt Figaroa.

Nostalgie
De haven van Oranjestad moet vooral weer een uitgaansplek worden, zegt hij. Zoals het ooit was tot halverwege de jaren zeventig toen de haven werd afgesloten. “Die nostalgie, heimwee naar het zwemmen in de haven, die leeft nog.”

Door Sharina Henriquez