Angela Roe met het beeldje van Boeli van Leeuwen | Foto: Dick Drayer

Angela Roe met het beeldje van Boeli van Leeuwen | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Antropologe Angela Roe heeft zaterdag de prestigieuze Boeli van Leeuwenprijs 2015 gewonnen. Zij kreeg de prijs vanwege haar film Sombra di Koló, die het taboe op kleur en ras in Curaçao aan de kaak stelt.

De prijs wordt om de twee jaar op Boeli van Leeuwen’s geboortedag 10 oktober uitgereikt door de Curaçaose overheid. De prijs bestaat uit 10.000 gulden, een oorkonde en een bronzen beeldje dat door de in Caracas wonende, internationaal vermaarde Nederlandse beeldhouwer Cornelis Zitman is gemaakt.

Luister naar reportage van de prijsuitreiking door Dick Drayer

De vierde editie werd uitgereikt in het Avila Hotel, waar Boeli van Leeuwen tot aan zijn dood in 2007 een vast stekje. Hij dronk daar koffie met vrienden en bekenden en discussieerde daar over literaire, culturele, politieke en staatkundige onderwerpen.

De jury prees Roe en haar filmers Selwyn de Wind en Hester Jonkhout om de film omdat die taboedoorbrekend is en breed debat op gang heeft gebracht over kleur en ras. “Geheel in de geest van Boeli van Leeuwen, die zich verzette tegen opgelegde gedragspatronen als erfenis van een koloniale gesegmenteerde samenleving.”

“Het onderwerp van kleur en racisme krijgt met deze prijs erkenning”, zegt Roe. “Het is een thema waar we iets mee moeten en als de overheid daar aandacht aan besteed, geeft dat een nieuwe waarde: uit de taboesfeer. Nederland en Curaçao durven niet over ras te praten en dat verandert nu langzaam. De prijs is een duwtje in de rug, zo van: ga maar door.”

Door Dick Drayer