Caribisch Netwerk brengt een serie artikelen over de eilanden, vijf jaar na de Staatkundige Vernieuwing, die op 10 oktober 2010 werd voltooid. Op die datum werden de Nederlandse Antillen ontbonden en zijn Sint Maarten en Curaçao autonome landen binnen het koninkrijk geworden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sindsdien ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland. Aruba heeft al sinds 1986 een autonome status en behoorde niet meer tot de Nederlandse Antillen.

Een drukke dag bij Fort Bay, waar geïmporteerd producten binnenkomen - foto: Hazel Durand

Een drukke dag bij Fort Bay, waar geïmporteerd producten binnenkomen – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De vergelijking van boodschappenlijstjes uit 2014 en 2015 met 24 basisproducten, laten een prijsdaling zien van 23,43 procent op Saba. De boodschappen zijn nog wel bijna dubbel zo duur dan in Nederland.

Sommige dagelijkse boodschappen zijn in prijs verlaagd toen de drie ‘grote’ supermarkten op Saba – My Store Supermarket, Big Rock Supermarket en Unique Supermarket- een ‘Convenant of Cooperation’ hebben getekend in februari, waarin maximumprijzen voor vijftien producten zijn vastgesteld.

Er werd op Saba 82,97 dollar betaald voor de 24 artikelen. Op de lijst staan een heel wit brood, rijst, een blik bonen, vier blikjes tonijn, komkommer, een kilo kip, thee, wasmiddel, wc-papier en andere basisproducten. In Nederland werd er voor dezelfde boodschappen omgerekend 44,72 dollar betaald.

Maximumprijzen
De basis van het Convenant is dat er geen prijsverhogingen voor producten komen die al op of onder de maximumprijs zitten en geen prijsverlagingen voor producten die nu boven de maximumprijs zitten. Er worden geen prijzen verhoogd zonder overleg. Ook kan Saba de prijzen van komkommers, selderij en tomaten laag houden omdat dit lokaal verbouwd wordt. Eieren zijn ook lokaal verkrijgbaar. Dit in tegenstelling tot Sint Eustatius, waar niets lokaal verbouwd wordt.

Supermarkteigenaren zeggen dat de hogere prijzen ook het gevolg zijn van hogere kosten die worden doorberekend door de leveranciers in St. Maarten. Die verwerken nu alle douaneheffingen in hun prijs. Dat was niet het geval toen Saba en St. Maarten nog samen behoorden tot de Nederlandse Antillen en één land vormden.

Dubbele belasting
De Sabaanse eilandsraad heeft in juli in Nederland de dubbele belasting aangekaart die de eilandbewoners zowel op Saba als voor Sint Maarten moeten betalen. Men wil dat Nederland de invoerbelasting op Saba stopt tot er een oplossing met Sint Maarten gevonden is.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk zegt echter dat de “dubbele belasting alleen aan de orde kan zijn als iemand van Sint Eustatius of Saba andere goederen dan eerste levensbehoeften koopt bij een ondernemer op Sint Maarten die de exportvrijstelling niet claimt en voor zover de waarde uitstijgt boven de reizigersvrijstelling van 500 dollar. Als de ondernemers de vrijstelling niet doorberekenen aan de afnemer is geen sprake meer van (dubbele) belastingheffing”

Er is ondertussen een nieuwe Chinese supermarkt op Saba bijgekomen, Saba Wishes, die het winkelend publiek heeft verrast met lage prijzen.
De vergelijking van sommige prijzen in de nieuwe winkel met andere supermarkten laat een groot verschil zien. Supermarkt eigenaar Enson Li zegt dat hij zijn prijzen laag kan houden omdat hij samenwerkt met een supermarkt in Sint Maarten en een supermarkt in Sint Eustatius en dat ze de prijs van de bestelling en de leverkosten kunnen delen.

Leveranciers
“Mijn zoon gaat elke week naar St. Maarten om producten te kopen voor de beste tarieven van leveranciers. We willen niet afhankelijk zijn van één leverancier, wij kijken rond voor de beste prijzen”, zegt Li.

Door Hazel Durand