Minister Ronald Plasterk. Foto: Pieter Hofmann.

DEN HAAG – Curaçao en Sint Maarten blijven voorlopig gebonden aan de Rijkswet financieel toezicht. Dat heeft de Rijksministerraad vandaag besloten op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk.

Daarmee volgt de minister het voorstel van de evaluatiecommissie die de Rijkswet beoordeelde. Deze commissie vindt dat beide landen verbeteringen laten zien, maar nog niet voldoende om het toezicht op te heffen.

Het financieel beheer is volgens de commissie verbeterd, en ook lopen beide landen hun achterstand in met het op- en vaststellen van de begroting. Toch denkt de commissie niet dat Curaçao en Sint Maarten er al een structureel gezonde financiële huishouding op na kunnen houden. Eerder werden de jaarrekeningen niet of te laat opgesteld, en ook die achterstand moet volgens de commissie nog ingelopen worden.

Door Pieter Hofmann