Minister van BZK Ronald Plasterk. Foto: Pieter Hofmann.

Minister van BZK Ronald Plasterk – foto: Pieter Hofmann.

DEN HAAG – Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk is het niet eens met de kritiek van de Ombudsman. Die zei eerder deze week een dienstreis af omdat het budget voor Caribisch Nederland niet toereikend is.

Het was aanvankelijk de bedoeling om twee keer per jaar twee onderzoekers naar elk van de drie BES-eilanden te sturen. De tweetallen houden daar dan spreekuur. Burgers kunnen dan binnenlopen en hun probleem voorleggen. Het spreekuur van dit najaar vervalt, de eerstvolgende is in het voorjaar van 2016.

Pieter Hofmann in gesprek met Ronald Plasterk

‘Incidenteel probleem’
De Ombudsman had om 400.000 euro budget gevraagd, maar kreeg van het ministerie van BZK 250.000 euro toegekend. Plasterk: “De Ombudsman heeft een budget voor 18 miljoen Nederlanders. Daaruit zou je toch geld moeten kunnen halen om die enkele tienduizenden in Caribisch Nederland te kunnen bedienen. Als er een incidenteel probleem ontstaat en we dat voor 70 procent naar wens weten te dekken, zal het daar ook van moeten gebeuren.”

Het zit Ombudsman Reinier van Zutphen echter dwars dat het budget voor Caribisch Nederland niet structureel is, maar alleen voor 2015 en 2016. Plasterk interpreteert het budget voor Caribisch Nederland echter als extra toelage, niet als een aparte kostenpost bovenop de fondsen die de Ombudsman voor Europees Nederland krijgt.

Bezuinigingen
De Ombudsman ziet zich gedwongen om te bezuinigen en blies daarom de dienstreis af. Er is ook geen geld uitgegeven aan communicatiekosten zoals zendtijd en advertentieruimte. Van het opleidingsbudget (aanvankelijk 20.000 euro) bleef vrijwel niets over. Uiteindelijk heeft maar één personeelslid een cursus Papiaments genoten.

Bovendien is per week 20 uur minder werk besteed aan zaken in Caribisch Nederland. Een woordvoerder licht toe: “Door onduidelijkheid over financiën zijn er niet veel nieuwe activiteiten opgezet. Wel is het onderzoek naar de klachten over het openbaar lichaam Bonaire uitgevoerd.” De resultaten van dat onderzoek worden volgende week bekendgemaakt.

Door Pieter Hofmann