Ministerraad

De ministerraad wil liever nieuwe verkiezingen

PHILIPSBURG – De ministerraad op Sint Maarten heeft een landsbesluit naar gouverneur Eugène Holiday gestuurd om het parlement te ontbinden. Als de gouverneur het besluit tekent komen er nieuwe verkiezingen in St. Maarten op 8 december en wordt een nieuw parlement geïnstalleerd op 30 december. De datum voor de kandidaatstelling is bepaald op 19 november.

Op woensdag nam het parlement een motie van wantrouwen aan, die werd gesteund door de vijf leden van de oppositie en drie coalitieleden. De nieuwe meerderheid in het parlement heeft inmiddels de gouverneur geïnformeerd over de situatie en ook een regeerakkoord ingediend waarin de portefeuilles zijn verdeeld.

Brandjes
Minister-president Marcel Gumbs, die op de terugweg van een bezoek aan de UN in New York in Puerto Rico hoorde over de val van zijn kabinet, zegt vandaag dat hij niet in debat wil gaan over de motie van wantrouwen. “Tijdens de afgelopen maanden hebben we alleen maar brandjes geblust die we niet hebben aangestoken en rommel opgeruimd die we niet hebben gemaakt.”

Kiezers
“Ik ben ervan overtuigd dat de tijd is gekomen om terug te gaan naar de kiezers”, vindt Gumbs. “Kijk naar wat dit land heeft doorgemaakt. Regeringen duren niet langer dan een jaar. We zijn een lachertje geworden.”

Gumbs zegt dat hij overal in het buitenland met dezelfde vraag wordt geconfronteerd: hoe is het mogelijk om drie (en nu dus vier) regeringen te hebben in zo’n korte tijd? “We nemen deel aan deze regering om een verschil te maken. De mensen in ons land verdienen beter.”

Door Hilbert Haar