Procureur-Generaal Guus Schram - archieffoto: Guus Schram

Procureur-generaal Guus Schram – archieffoto: Dick Drayer

PHILIPSBURG – Het parlement van St. Maarten heeft met eenheid van stemmen een motie aangenomen die procureur-generaal Guus Schram vraagt op te stappen. Schram zei op 11 juli bij de installatie van rechter Sander van Rijen dat er “genoeg aanwijzingen zijn voor structurele verbanden tussen de onderwereld en de legitieme gemeenschap op het eiland.”

Schram verwees hiervoor naar de integriteitsrapporten die sinds vorig jaar over St. Maarten zijn verschenen. Deze rapporten stellen echter juist dat er geen bewijs is gevonden voor de verbanden.

De motie veroordeelt Schram’s uitlatingen ten sterkste. Het stuk vraagt de regering – die overigens even later naar huis werd gestuurd – stappen te ondernemen om te bewerkstelligen dat St. Maarten een procureur-generaal krijgt die op het eiland woont en werkt.

Schram wilde niet reageren op de vraag of het onder deze omstandigheden voor hem nog doenlijk is om zijn werk op St. Maarten te blijven doen. “Het is niet aan het OM om op deze motie te reageren,” liet hij via woordvoerder Norman Serphos weten.

Schram, en met hem het Openbaar Ministerie, kreeg er in het parlement van alle kanten van langs. “Dit zijn onaanvaardbare uitlatingen”, vindt National Alliance fractieleider William Marlin. “Het is de schuld van het Openbaar Ministerie als misdrijven niet worden vervolgd.” Marlin verwees ook naar de honderden meldingen van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties waarvan er niet een door het OM is onderzocht.

Ontslag
Justitieminister Dennis Richardson zegt dat het ontslag van Schram alleen mogelijk is als de ministers van Justitie van Curaçao en Nederland meewerken. “Zoals de procureur-generaal de steun heeft van de Nederlandse minister kan ik hoog of laag springen, maar dan wordt hij niet ontslagen.”

Door Hilbert Haar