CFt voorzitter Age Bakker | Foto: Dick Drayer

Cft voorzitter Age Bakker | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Het College financieel toezicht (Cft) blijft de komende jaren nog toezicht houden op begroting en financieel beheer van Curaçao. Dat zegt Cft-voorzitter Age Bakker, na afloop van zijn bezoek aan het eiland.

Hoewel de Rijksministerraad daar formeel nog over moet beslissen, zal die het advies van de Evaluatiecommissie  Rijkswet Financieel Toezicht daarin volgen, zo is zijn verwachting. “Drie jaar lang heeft Curaçao zijn begroting nu op orde, en dat is indrukwekkend, maar op het gebied van financieel beheer moeten nog belangrijke stappen gezet worden”, aldus Bakker.

Dick Drayer in gesprek met Age Bakker

Volgens de voorzitter zijn Curaçao en St. Maarten ook akkoord met het voorzetten van het mandaat van het Cft. “Wat je zou willen is dat er elk jaar een goedkeurende verklaring is op de jaarrekening. Die is er niet, voor geen enkel jaar zelfs. Eigenlijk wil je een begroting die niet alleen aan het begin goed is, maar waar ook aan het eind verantwoording wordt afgelegd: heeft de regering gedaan wat het had voorgenomen? Zover zijn we nog niet.”

Bakker begrijpt dat het strenge begrotingsbeleid van de overheid, onder aanwijzing van het CFt, effect heeft gehad op de economische groei van Curaçao. “Maar de private sector is nu wel aan zet.” Dat er volgend jaar verkiezingen zijn, doet daar volgens Bakker niets aan af.

“Een beetje ondernemer kijkt door de politieke cyclus heen. Wat een nieuwe regering moet doen is verder bouwen op het fundament wat gelegd is. Wij zijn ingehuurd door Curaçao om er op toe te zien dat de regering de begroting op orde houdt. Ik zou zeggen: geef ons ook wat vertrouwen.”

Door Dick Drayer