WILLEMSTAD – “Ik heb altijd voor zijn erkenning gewaakt”, zegt Trudy Martinus Guda. “Frank moest net als andere Antilliaanse schrijvers opboksen tegen het Nederlandse schrijversgilde. Wat denk je dat er met Dubbelspel was gebeurd als Jan Wolkers dat boek had geschreven?”
De vrouw van Frank Martinus Arion zit in de tuin van het huis, waar de Curaçaose vlag bij de poort halfstok wappert. Een mooi en treffend beeld voor de strijd die zij samen voerden voor de identiteit van Curaçao. Want behalve schrijver was Arion het laatste deel van zijn leven vooral actief als lobbyist en activist voor het Papiaments. Hij kreeg er zelfs een bijzondere leerstoel voor op de Universiteit van Curaçao.
Dat Arion vooral geassocieerd wordt met zijn debuutroman Dubbelspel, vindt Cindy Kerseborn geen probleem. Zij trok een jaar met de familie op om een documentaire van Arion te maken. “Hij zelf vond het al helemaal geen probleem. En waarom zou je? Het boek is een miljoen keer verkocht, er is een toneelstuk van gemaakt en het wordt binnenkort verfilmd in een productie van Gregory Elias.”
Erkenning
Volgens Kerseborn hebben alle Antilliaanse schrijvers moeten knokken in Nederland. “Ze schreven politiek-maatschappelijk betrokken literatuur vanuit hun Caribische achtergrond. Daar waren schrijvers in Nederland toen niet mee bezig. Erkenning kwam dan ook pas later. Dubbelspel was geen succes vanaf het eerste uur. Dat is heel langzaam gekomen.”
Frank Martinus Arion overleed op maandag 28 september. Hij is 78 jaar geworden.
Door Dick Drayer
De NTR herhaalt aanstaande zondag de documentaire van Cindy Kersenborn over Frank Martinus Arion om 16.00 uur (Nederlandse tijd) op NPO2. De documentaire is daarna ook via uitzending gemist te bekijken.