Frank Martinus Arion met zijn vrouw Trudy in april 2014

Frank Martinus Arion met zijn vrouw Trudy in april 2014 | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De nestor van de Curaçaose literatuur is vanochtend vroeg overleden. Frank Martinus Arion werd 78 jaar. De schrijver werd vooral bekend door zijn debuutroman Dubbelspel, die in 1973 uitkwam. Maar op Curaçao is hij ook bekend als dichter, voorvechter van het Papiaments in het onderwijs en politiek activist onder de vlag van het Pueblo Soberano van Helmin Wiels.

Documentairemaakster Cindy Kerseborn portretteerde Arion in 2014 in de film ‘Frank Martinus Arion, Yu di Kòrsou’. “Ik leerde hem kennen als een warme man. een absolute womanizer, die taboedoorbrekende thema’s wist aan te raken. Zoals zijn gedicht De blanke negerin. Ik dacht eerst: ‘dat is goedkoop’. Maar hij schreef het vlak na 30 mei 1969 en het had net als veel ander werk van zijn hand een politiek, maatschappelijke insteek.”

Volgens Kerseborn was Frank Martinus Arion veel meer dan de roman Dubbelspel, waarmee hij wereldfaam verwierf. “Ik vroeg Frank tijdens het maken van de documentaire of zijn debuutroman nu was geschreven door de man of door de vrouw in Martinus? Je merkt aan alles dat het de vrouw in hem was.” Dan heb je het begrepen, zei hij tegen Kerseborn.

In 1992 werd Frank Martinus Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een onderscheiding die hij in december 2008 weer teruggaf aan de Staat der Nederlanden. De schrijver was actief binnen de opkomende Pueblo Soberano met Helmin Wiels. Martinus vond dat de koppeling van de schuldsanering aan een nieuwe staatkundige structuur uit den boze en betichtte Nederland van een herkolonisatie van de Antillen.

Frank Martinus Arion is 78 jaar geworden.

De NTR herhaalt aanstaande zondag de documentaire van Cindy Kersenborn over Frank Martinus Arion om 16.00 uur (Nederlandse tijd) op NPO2. De documentaire is daarna ook via uitzending gemist te bekijken.

Door Dick Drayer