De opkomst was niet groot, maar de organisatie van de Curaçao Pride is tevreden - foto: Anneke Polak

De opkomst was niet groot, maar de organisatie van de Curaçao Pride is tevreden – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Waar voorheen politici en pastoors in opstand kwamen tegen een manifestatie van de homoseksuele gemeenschap op Curaçao, is dit jaar voor het eerst een vergunning afgegeven.

“Een historische bijeenkomst”, spreekt Frank Holtslag van de Curaçao Pride de menigte toe. Groot is de opkomst aan het begin van de avond nog niet, hooguit twintig mensen, maar zodra de avond valt wordt de menigte groter. “We hoopten op vijftig man, maar het zijn er zeker zo’n zeventig. Vergeet niet, het is de eerste keer dat we dit doen.”

Een reportage van Anneke Polak

De Curaçaose deejay RO1 verzorgt de muziek tussen de sprekers door. Een hetero Curaçaose man, en daar is de organisatie trots op. “Dit is zo belangrijk want wij hebben die omarming nodig.” Een andere grote steun is de komst van oud-gezaghebber Liza Dindial. Zij ziet de Curaçaose samenleving steeds toleranter worden, maar bemerkt ook nog wel hypocrisie. “Hoe kunnen ouders van hun baby houden, maar zodra het op de gelijke sekse valt het de rug toekeren. Dat kan toch niet.”

Trotse ouder
De meest emotionele toespraak, die op groot applaus kon rekenen, was het betoog van moeder Glenda Ottenheim. Haar dochter valt op vrouwen, en daar is Glenda trots op. Haar man had er meer moeite mee, maar dat begrijpt Glenda. “Ik begrijp heel goed wat er door het hoofd van de kinderen en van de ouders zelf gaat. Soms is het moeilijk om het aan de familie en de buurt te vertellen, die drempel is vaak heel erg hoog.”

De Curaçao Pride, die van 30 september tot 4 oktober gehouden wordt, komt volgend jaar voor het eerst met een parade.

Door Anneke Polak